IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гледката на вятърни турбини в морето се оказва непоносима за шведите

В крайбрежните градчета са по-склонни Швеция да развива ядрената си енергетика, отколкото да изгражда офшорни вятърни паркове

14:58 | 07.11.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Вятърните турбини в крайбрежието се сочат като една от най-добрите възможностите за осъществяване на зеления енергиен преход. Но много шведи не харесват идеята и са по-склонни страната да заложи на ядрени централи, за да изпълни своите екологични цели, пише Politico.

"Искаме ли красиво крайбрежие, където хората искат да живеят, с фантастична туристическа индустрия, или искаме да разрушим всичко със стоманени конструкции, хеликоптери, които прелитат над главите ни, за да размразяват перките на турбините?", коментира Ларс Бекман от дясноцентристката опозиционна Умерена партия в страната.

По време на дебат относно изграждането на два вятърни парка край Йевле Бекман коментира, че решението е не вятърната, а ядрената енергия. В момента Швеция разчита на ядрени централи за около 1/3 от потребяваната електроенергия.

Това мнение споделят много от жителите в крайбрежните зони.

Според доклад на лобистката група Swedeenergy Швеция трябва да удвои производството на електроенергия до 2045 година, за да посрещне нуждите на стоманената и други индустрии, които ще се откажат от изкопаемите горива като източник на енергия. Сегашните управляващи залагат на офшорните вятърни паркове, за да постигнат тази цел и посочват, че има огромен потенциал в тази посока.

В държави като Германия и Полша вятърните паркове в крайбрежните зони са решение на редица проблеми, които турбините предизвикват на сушата. Но в Швеция най-обещаващите места за разполагане на парковете са в близост до бреговете и местните общности не са особено съгласни да гледат "структури с големината на Айфеловата кула" в морето, обяснява кметът на рибарското градче Сьоген Матс Абрахамсон.

"Това не е нещо, с което свързвате нашия град. Море, слънце, риба и скариди - ето с това асоциирате това място", коментира той пред шведската SVT.

Новите проекти на вятърните паркове трябва да бъдат одобрени от местните власти и екологични комисии. На много места срещу тях има същата съпротива, каквато и срещу турбините по сушата - че са грозни, шумни, нарушават природните хабитати и перспективите пред туризма. Местните власти имат право на вето и много от тях анализират как да го използват, въпреки финансовите перспективи пред градовете им.

Офшорните вятърни паркове могат да имат и много голям позитивен ефект върху икономиките на малките крайбрежни градчета. Те са част от климатичните амбиции на правителството, но все повече големи компании търсят зелена електроенергия, за да намалят своя въглероден отпечатък.

Умерената партия започна атака срещу управляващите заради затваряне на ядрен реактор в Южна Швеция. Представители на управляващите партии не успяват да защитят своята позиция. Академичните среди се опасяват, че при такова противопоставяне Швеция няма да успее да изпълни климатичните цели, които си е поставила.

Случващото се в Швеция е тревожен знак какво престои в Европа, опасяват се още учените. Подобни "битки" има и в Германия, където местните общности се изказват против вятърните паркове, защото загрозяват гледката към Алпите и ограничават развитието на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
и на Льопенката и пречат и каза че ще ги наскрапи като вземе президенството. ама не знам празнодумците като тебе кой и кога ще ви наскрапи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Естествено, повечето от идеалистите и местните красиви и умни живеят в Стокхолм или в големите градове, дреме им за неволите на разни лузъри в провинцията.Нали не им засяга собственият заден двор.Веднага се сещам каква врява вдигнаха богаташите в САЩ с именията край Атлантическият океан, край Нантъкет Саунд, когато се разбра, че в морето срещу палатите им има проект за офшорен вятърен парк.Иначе всичките там бяха върли привърженици на ВЕИ, начело с фамилията Кенеди, но да не е в техният заден двор , моля..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
значи пилоните пречат на душата на антизатоплистките натури ... напоследък доста им пречат даже ... !! ... на мен ми пречат на гледката върволиците от товарни кораби в морето , пречат ми и мазните петна по плажа , пречи ми нощният трафик от кацащи и излитащи на летището карго и чартъри с туристи , пречи ми и на къщурката нощният трафик от тирове ... ама не мрънкам ... :))) ... лош подход ... на датчаните не им пречи , в интерес на истината и на огромен % от шведите не им пречат пилоните с турбините , по последни данни 65-80% са ok! с турбините ... но на някой местен му пречат със сигурност . виж като му се наложи да ползва някоя индустриална стока или услуга не му пречи нищо вече ... иначе им е напреки ... около ингилизко да се жалват на кралицата , там земите са нейни масово , дори и в морето , тя решава на нейните земи кво ще прави ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Навсякъде получават някакви пари, то това се подразбира.Въпросът е,че явно много хора не считат че парите (които обикновено са дребни суми) компенсират унищожаването на пейзажа, подбиването на стойността на имота им или ударът върху туризмът, което например е едно от основните недоволства в Шотландия, където на много места живописната девствена шотландска природа беше тотално оакана...Слава богу в България имаме късмета да сме бедни на вятърен ресурс, и единственото похабено място се очертава да е в района на Каварна и Шабла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
ами зависи как го предложат на местните общности проекта ... :))) ... в датско например им дават дял и те печелят % приходите от продажбата на ток ... въпрос на менинджмънт и маркетинг ... и после всички са доволни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Отдавна пречат, но тези малки общности много рядко имат шанс срещу могъщите лобита на зелените.В УК например е пълно с протестни групи, не само за офшорните, но за всички, но рядко успяват да се преборят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Колко нефтени платформи виждаш от крайбрежието?.И досега като нафрашкаха вече голяма част от крайбрежията край северните морета с тия огромни структури, сякаш спряха парите ни да отиват при руснаците и мюсулманите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Нефтените платформи да не са по красиви. Ние белите хора да бачкаме и парите ни да отиват при руснаците и мюсулманите за суровини много ли е красиво. Ти от кои си, от алах акбаровците ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
разбира се, че е грозно. всеки го знае. но идеала на зеленистите е "грозотата ще оправи света".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
в швеция има инсталирани около 4300 турбини , които генерират 27,5ТВтч на година , или около 16% от общо консумираният ток ... съмнявам се , че сега изведнъж са започнали да им пречат турбините ... по-скоро некое червенотиквениковче си изработва рекламните(по ново му лобистките) приходи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още