IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започва да "изчиства" своите обитаеми острови

Страната започва кампания, която ще осигури възобновяема енергия и чисти превозни средства за островите, като инициативата стартира в Халки

23:14 | 05.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гърция планира да направи всички свои обитаеми острови въглеродонеутрални, тъй като страната се стреми да намали вредните парникови емисии с поне 55% до 2030 г., съобщава Bloomberg. 

Национална кампания, наречена GR-eco Islands, ще стартира в Халки, малък остров близо до Родос в източната част на Егейско море. Халки ще бъде снабдяван с електричество изцяло от нова соларна инсталация с мощност от 1 мегават, съобщи гръцкото министерство на енергетиката.

Островът ще разполага с малък автопарк от електрически превозни средства и ще бъде оборудван със зарядни станции.

„Тази национална инициатива започва тук, в Халки, и ще бъде разширена до много повече острови в първата си фаза, като впоследствие тя ще покрие всички острови“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Очаква се сметките за електроенергия на жителите на Халки и местните власти да спаднат с общо 200 000 евро годишно, докато емисиите на въглероден диоксид трябва да намалеят с около 1800 метрични тона.

Администрацията на Мицотакис тази седмица одобри първия закон за климата, който въвежда мерки за компенсиране на изменението на климата. Атина също е насочена към производство на 2 гигавата енергия от офшорна вятърна енергия до 2029 или 2030 г.

Гърция по-рано тази година беше засегната от поредица от тежки горски пожари и наводнения, които правителството отчасти приписа на ефектите от глобалното затопляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хохо ... импе , ква я мислеше с рассийската газ в гръцко , ква станА ... :))) ... електрики ще бръмчат и фотосоларки ... я ги питай какво ще стане кога е облачно ... тия нищо не разбират ... и токът в иркутск не знаят , че е почти безплатен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още