IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да внимава спрямо Полша, за да не се сблъска с нов Brexit

В момента европейските лидери се опитват определят подхода си в противопоставянето с Полша относно върховенството на закона

15:30 | 06.11.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: EPA/Darek Delmanowicz POLAND OUT</em></p>

Снимка: EPA/Darek Delmanowicz POLAND OUT

Загубата на една държава членка може да се определи като лошо стечение на обстоятелствата, но загубата на две ще изглежда вече като небрежност, пише в свой анализ Financial Times.

В момента европейските лидери се опитват определят подхода си в противопоставянето с Полша относно върховенството на закона. Все още борещи се с последиците от напускането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), те изглежда са стигнали до заключението, че сега не е моментът за срив в отношенията с Варшава. 

Миналия месец полският конституционен съд постанови, че части от договорите на ЕС са несъвместими с конституцията на Полша. С решението си Полша си навлече критики от страна на лидерите в ЕС. Северните и либералните правителства на ЕС определиха твърдо хода на Варшава като начин да се наруши правния ред на блока от автократичното полско правителство, което иска да подкопае съдебната независимост в страната си.

Две седмици по-късно по време на среща на върха европейските лидери заеха по-помирителната позиция след изказване на германския канцлер Ангела Меркел. Лидерите от ЕС се съгласиха да позволят на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сама да се справи с проблема. Брюксел забави одобрението на около 36 милиарда евро, предназначени за Полша, от фондовете на ЕС за възстановяване. Този ход сам по себе си е форма на наказание, но досега ЕС не е предприел правни действия за задействане на механизма за спазването на върховенството на закона, който потенциално може да блокира всички европейски финансови средства към Полша.

ЕС трябва да излезе от „все по-разширяваща се спирала“ на конфронтация с Варшава, предупреди Меркел.

„Не можете да разрешите големите политически различия чрез съдебни дела“.

За много германци европейското обединение не значи само съюз между Франция и Германия. То също означава приятелство и сътрудничество между Изтока и Запада“, каза човек, запознат с подхода на Меркел.

„Грешка е да се мисли, че можеш да притискаш хората само с пари. Поляците са доста горди“, каза човекът.

„Мярката би проработила, само ако ги притиснете по някои точки и потърсите компромис по други“.

Възниква въпросът дали ЕС е научил уроците си след Brexit, като търси компромис с Варшава. Като се има предвид широко разпространеното разочарование от опитите на Обединеното кралство да промени условията на своя развод, малцина биха могли направят аналог между двата случая. Във всеки случай полското правителство настоява, че не се стреми да напусне блока - нещо, което би означавало електорално самоубийство. Това обаче не беше целта и на бившият премиер Дейвид Камерън, когато се опита да предоговори условията за членство на Обединеното кралство. Камерън искаше ограничения за свободното движение на работници, но не постигна нищо от това.

„Начинът, по който проевропейците и някои европейски институции реагират на случващото се Полша, е аналогичен на начина, по който се справяха със заплахата от Brexit“, каза Ханс Куднани, директор на програмата за Европа в мозъчния тръст Chatham House.

Цялата публикация може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
кукуруз , време ти е за ъпдейт ... : ))) ... и не ставаш за тролей .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
слава Богу че 80 % мислят с главите си а не с телевизорите или смартфоните си ... у лево тролев !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 9
korn
преди 2 години
Ква епоха на Брежнев бе робе. Единствената кола която Русия произвежда днес е една смешна Лада с италиански мотор. Смешните руснаци днес се напиват с боряшник и измират, щото живеят в една мизерна държава. Тебе дори руснаците няма да те уважават щото си роб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Ти ваксинира ли се ? Не ? Е тогава защо задаваш въпроси защо сме на последно място по всичко ? Най-бедните в ЕС, най-лошия въздух в ЕС, най-старите коли в ЕС, топ 1 по смъртност в ЕС дори без ковид с ковид сме топ 2 в света, най-ниските пенсии, най-ниския БВП .... Отговора е простичък и се съдържа в първия ми въпрос :) Защото голяма част от народа е прозст и поради тези причини е лесно маниполируем от всякакви неща включително конспиративни теории ... суеверия и т.н. Просто ниско образован народ. Не всички но едно 80% са така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
кукурузник , ти май си още в епохата на Брежнев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
айде след импа и ти в иркутск на безплатния ток ... :))) ... митрофанова толкова ли е стисната , че и токът на апартамента не можете да си плащате завалийте ... ?! ... и двойни и тройни да станат сметките за ток в ЕС никой нема ги усети . само на *** им се привиждат разни призраци . а ти се фани да бачкаш нещо смислено , нощен пазач например , хем ще можеш да тролиш хем и сметките ще си плащаш , нема да висиш на пенсията на жена ти ... и за зеле ще има да сложиш , не едно каче , ами две ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Кефиш ли се бе робе че българите обеднявали. По зле от руската *** никога няма да бъдем. Отивай да лъскаш руския ботуш. Наведи се до земята и не гледай господарите си в очите, нищожество. Може да ти дадат москвич и боряшник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 13
дядя Вова
преди 2 години
Ще видим кой на кого ще робува за 5 kW + кубик газ! Скоро и по вашият телевизор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
драстичното обедняване в блажения ЕС и особено в България тепърва започва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
korn
преди 2 години
Не ни мисли нас европейците и не ни занимавай с робските си мисли. Отивай да лъскаш руския ботуш робе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още