IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway на Бъфет натрупа рекорден кеш през третото тримесечие

Компанията трупа пари по сметката си, дори когато нейният ръководител предприе едно от най-мащабните обратни изкупувания на акции от 2018 г. насам

16:30 | 06.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Паричните средства на Berkshire Hathaway достигнаха ново рекордно високо ниво от 149,2 млрд. долара през третото тримесечие, надминавайки предишното най-добро постижение, поставено в началото на 2020 г., съобщава Bloomberg.

Конгломератът отчете силно представяне, дори когато Уорън Бъфет вложи допълнително средства в обратно изкупуване на акции на стойност 7,6 млрд. долара за разглеждания период, третото по големина изкупуване, откакто директорският борд промени своята политика относно подобна дейност през 2018 г. 

Бъфет се сблъсква с проблемите на високата класа, при които разполага с твърде много пари по сметката на Berkshire и недостатъчно варианти да ги вложи в активи с висока доходност. На фона на липсата на големи сделки през последните тримесечия главният изпълнителен директор на Berkshire често поглежда към обратно изкупуване като един от начините за оползотворяване на кеша. Но дори повишеното ниво на обратно изкупуване на акции през третото тримесечие се оказва недостатъчно, за да предпази сметката на Berkshire от набъбване.

Компанията се възползва от факта, че много от бизнесите, в които инвестира, се възстановяват от първоначалните щети на пандемията от коронавирус, което ѝ помогна за увеличаване на оперативната печалба с 18% през третото тримесечие.

Железопътният бизнес на Berkshire генерира рекордна печалба, дори когато индустрията продължава да изпитва затруднения с натиска при веригите на доставка, докато енергийните предприятия на конгломерата отчитат най-добрата печалба от средата на 2009 г.

Бъфет Бъфет

Berkshire е подкрепена от силното потребителско търсене, но предупреди в доклада си, че „няколко от нашите бизнеси отчитат по-високи разходи за материали, транспорт и други входящи разходи, дължащи се на продължаващи смущения в глобалните вериги на доставка“.

Колекцията ѝ от производствени, сервизни и търговски операции на дребно отчита третото по размер ниво на печалба от средата на 2009 г. – ръст от 15% в сравнение с периода отпреди година.

Това помогна на Berkshire да компенсира слабото тримесечие при застрахователните компании под нейния чадър. Този бизнес отчита загуба от 784 млн. долара на фона на щетите, нанесени от урагана „Айда“.

Нетната печалба се понижава с 66% до 10,3 млрд. долара в сравнение с третото тримесечие на 2020 г. Тази сума включва колебанията в портфейла от акции на конгломерата от близо 311 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Готин дядка е.Да е жив и здрав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дали чака корекцийката? :))) Неслучайно е най-успелия инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
ковчегът няма джобове , дядка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още