IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Наистина се справихме с мигрантите

Изкуството да се прави политика се състои в това да не се правят твърде много предварителни планове, казва изпълняващата длъжността канцлер

10:42 | 08.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От гледна точка на изпълняващия длъжността германски канцлер Ангела Меркел Германия успя да се справи с приема на стотици хиляди бежанци от 2015 г. нататък.

В интервю, публикувано от Deutsche Welle в неделя вечерта, на въпроса дали „ние успяхме”, Меркел казва: „Да, направихме го. Но наистина бяхa много, много хора в Германия, които помогнаха, много кметове, много доброволци, много, които все още и днес спонсорират процеса“.

В края на лятото на 2015 г. изречението на Меркел „Ние можем да се справим“ (Wir schaffen das!. б. ред.) оформи германската миграционна политика. Канцлерът също така говори за „прекрасни примери за успешно човешко развитие“ сред мигрантите, като например такива, които са завършили гимназия в страната.

Но не всичко е минало идеално, призна Меркел. „Има и лоши инциденти, като се сетя за новогодишната нощ в Кьолн“, подчерта тя. В навечерието на Нова година 2015/2016 стотици жени бяха ограбени, сексуално обиждани, а в някои случаи и изнасилвани в централни части на Кьолн. Според прокуратурата в града по-голямата част от обвиняемите са от Алжир и Мароко. Събитията в Кьолн получиха широк отзвук по целия свят.

Меркел определи притока на бежанци и кризата с коронавируса като най-големите предизвикателства за 16-те си години на власт. По отношение на миграцията тя изброи редица грешки на международно ниво.

„Разбира се, все още не сме успели да се справим с причините за бягството на тези хора. Все още не сме успели да гарантираме, че Европа има единна система за предоставяне на убежище и миграция. Така че ние все още нямаме баланс между страните на произход и страните на пристигане. И все още трябва да предоставим много повече помощ за развитие и законна миграция. Трафикантите все още имат надмощие“, каза още Меркел.

Като друг вид криза по време на мандата си Меркел описа и факта, че все повече и повече хора по света поставят под съмнение мултилатерализма: „Това винаги беше важно за мен и винаги съм се опитвала да укрепя международните организации, МВФ, Световната банка, Световната търговска организация и други“. А по все по-наболелия въпрос за борбата срещу изменението на климата, канцлерът призна: „Трябва да бъдем много, много по-бързи“.

Меркел беше министър на околната среда, преди да стане канцлер и беше председателствала първата среща на върха на ООН за климата в Берлин през 1995 г. Сега тя каза: „Трябва отново да следваме научните оценки, а това означава да останем много близо до 1,5°С глобално затопляне“.

„Що се отнася до въпроса какво ще правя... повече няма да се занимавам с политика", каза Меркел. „Вече казах, че първо ще си почина известно време, а след това ще видим какво ще ми хрумне", каза тя и отбеляза, че ще редува „четене и спане".

„Мисля, че други планове ще се появят по-късно. Просто през годините бях напълно съсредоточена върху програмата, която ми беше възложена, и винаги трябваше да съм нащрек", отбеляза изпълняващият длъжността канцлер. Според нея „една от задачите на правителствения ръководител е да реагира незабавно, ако нещо се случи". „А сега ще видя какво бих искала да правя. Това ще стане ясно едва след няколко месеца", добави Меркел. Тя призна, че „това е едно от последните ѝ интервюта“ като ръководител на правителството.

„Разбира се, ще бъда малко тъжна, защото работата ми винаги е била и все още е удоволствие“, каза Меркел.

В същото време тя заяви, че трябва да „остане усърдна до последния си ден на поста“. Меркел призна и че има хора, които не са много доволни от нейната политика.

Изпълняващата длъжността канцлер подчерта, че в преговорите, включително с правителствените ръководители на приятелски държави, винаги е действала с оглед на интересите на Германия.

„Това, което ни обединява, разбира се, е общата ни ценностна система, общата ни представа за демокрацията. Но също така искам да кажа, че ако някой има напълно различно виждане за света, все пак трябва да се изслушваме взаимно. Защото ако не се изслушваме взаимно, няма да можем да намерим решения", подчерта Меркел.

Позовавайки се на основните правила на политиката, тя заяви още, че „изкуството да се прави политика се състои, наред с други неща, в това да не се правят твърде много предварителни планове и да не се поемат твърде много ангажименти, които по-късно трябва да се отменят. На въпроса откъде черпи енергия, изпълняващата длъжността канцлер отговори, че я черпи от „природата, от работата в градината, понякога просто от възможността да се изключа“.

Меркел ще изпълнява задълженията си до сформирането на ново правителство. Очаква се наследникът на Меркел на поста канцлер да бъде избран в началото на декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Никой не се запита, кой докара толкова много емигранти насам, или как изведнъж притока беше спрян."....................как кой бе , кукуруз , дедо ти шорош за какво плаща ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Интересното в цялата ситуация с Меркел и емигрантите, беше че тогава се възроди нацизма в ЕС. 70 години след Втораста Световна, германец пак беше отговорен за вълната от нацизъм която обхвана европейците и събори либералната система. Никой не се запита, кой докара толкова много емигранти насам, или как изведнъж притока беше спрян. До като в Европа се възмущавахме на Тръмп и неговата оградас с Мексико, Меркел издигна ограда по всички сухоземни граници на ЕС. Както се казва 'не можеш да направиш омлет, без да счупиш едно две яйца''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Меркел: Наистина се справихме с мигрантите > **** **** бабишкерска *********
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още