IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са училищата за COVID тестването на най-малките ученици?

Щадящите тестове вече се разпределят между училищата в страната

10:52 | 08.11.21 г. 5
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Подготовката за връщането в клас на най-малките ученици у нас вече започна. Тестването на учениците ще става само след декларирано съгласие на родителите, които трябва да попълнят документа и да го предадат онлайн или лично в училището. В случай, че повече от половината от родителите не са съгласни децата им да се тестват, целият клас ще остане в онлайн обучение. Срокът за родителите да решат дали да дадат съгласието си децата им да бъдат тествани, или не, е днес до 12 часа.

През уикенда здравното министерство получи и вече разпределя щадящите тестове между учебните заведения. В София са организирани няколко бази, откъдето директорите могат да получат тестовете. От централен склад тестовете се разпределят в 24 училища в 24-те столични района, а от там ще се разпределят и по останалите учебни заведения.

Училищата могат да се справят с масовото тестване и имат възможност да посрещнат най-малките още тази седмица. Нагласата на повечето родители на деца от двете училища е в полза на присъственото обучение и тестването на учениците. Това коментираха по БНТ директорите на столичните 37-о СУ "Райна Княгиня" Цветомира Георгиева и на 56-о СУ "Проф. Константин Иречек" Евгений Балтаков. 

Според Балтаков обаче тестването е по-добре да става вкъщи, а не в клас, за да се избегне тревожността на децата в случай на положителен резултат за коронавирус.

Цветомира Георгиева е на противоположното мнение. Според нея не може да се разчита, че тестът ще бъде направен коректно в домашни условия заради разпространените нагласи срещу коронавируса и противоепидемичните мерки.

Затова в 37-мо училище в тестването ще се включат и психологът и ресурсните учители, които да се отзоват в случай на нежелани емоционални реакции при децата при евентуално наличие на положителен резултат.

От синдикат "Образование” също настояват родителите, а не преподаватели, да тестват сутрин децата. Тяхно проучване показва, че почти 90% от учителите не са съгласни да участват в процеса.

„За да се случи по този начин връщането на учениците, има още няколко условия. Нас нищо не ни притеснява, но искахме да алармираме обществото, че родители, учители и всички, които ще участват в този процес на тестване, доброволно стават медицински лица. Това няма как да се случи със заповед, а става на доброволен принцип”, каза председателят на синдикат "Образование” Юлиян Петров по Нова телевизия.

Той посочи, че учителите, които се включват в процеса, ще получават по 50 лв. Петров предлага да има избор – където има сформирани групи, да се тества в училището. Но ако има възможност, тестовете да се правят вкъщи.

„Това ще спести на детето ситуацията да излезе положително пред съучениците си. Това може да повлияе много негативно на детската психика”, предупреди той.

545 училищни директори от цялата страна разпространиха писмо до медиите, адресирано до министрите на здравеопазването и образованието, с искане за изменение на заповедта на МЗ за правене на тестове в училищна среда.

Днес се очаква съвместна заповед на министрите на образованието и на здравеопазването, в която подробно ще бъде разписан механизмът на тестване на децата до четвърти клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
горкото дете ... ако е твое ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Питат дете, какво имахте 1-вия час:- Плюене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Киселяк, айде у лево! Децата и родителите искат да ходят на училище, съответно на работа и това, че децата ще плюят в пликче 2 пъти седмично е прожлем само за празноглавците, които винаги и всичко им е криво. В класа на детето ми има 100% одобрение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 2 години
А взимащите пробите ще имат ли ръкавици, ще ги сменят ли след всяко дете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Поредното властово безумие. 20 -25 деца вместо учене ще се надплюват. 20 по 4 мин на дете е 80 м загубени. Ще си менкат вируси на воля. Не случваме на нормални управници и това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още