IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Машев: Традиции в строителството със слама и глина стават еко технологии

Иновациите са конопена вата, изолация от слама, суха еко боя, разказа предприемачът и специалист по строителна химия

11:09 | 08.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ново поколение устойчиви материали се радват на силен интерес в страни с традиции в екологичното строителство като Германия, Франция, Белгия и Нидерландия. На българския пазар те липсваха, но ще навлязат интензивно, като се използва потенциала на материали като слама и глина за изолация. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добромир Машев, предприемач и специалист по строителна химия.

Експертът поясни, че става въпрос за глинени мазилки, сухи еко бои, изолации от коноп и от слама. „Фирмите производители на тези материали отбелязват 30-40% годишен ръст на продажбите“, каза Машев.

Той посочи и как страната ни се вписва в процеса на производство на материали за еко строителство.

„Българи отглеждат индустриален коноп в Румъния, след което изнасят суровината за Нидерландия и там се произвежда конопена вата. Тя има много по-добри топлоизолационни свойства от каменната вата и продуктите от полистирол, обясни той какви са тенденциите в еко материалите за строителство.

Машев информира, че е част от екип, който разработва сламени изолационни панели, каквито вече се произвеждат и в други страни от Европейския съюз.

„Основното предимство на изолацията от слама е, че за производството й е нужно малко енергия. България има огромен потенциал да се превърне в производител на устойчиви строителни материали предвид развитието на земеделието в последните години“, смята той и напомни, че високите цени на електроенергията и на природния газ водят до поскъпване на конвенционалните строителни материали.

„Бурното развитие на екологични материали ще доведе до оптимизиране на производството и спад в себестойността. В един момент цените на устойчивите материали ще се изравнят с тези на стандартните и това ще бъде стимул за използването им от архитекти, строители и собственици“, прогнозира експертът.

Машев се надява конвенционалната производствена система да се революционизирана, за да има устойчиво строителство.

Той посочи сухите еко бои, които са най-бързо навлизащият еко материал на пазара. Те се продават в прахообразен вид и се разреждат преди боядисване. Експертът даде пример с фабрика за шоколад, която е използвала еко боя за производствените помещения, тъй като стандартната боя влияела на вкуса на шоколада.

Какви са международните инициативи за устойчиво строителство? Как европейският зелен пакт променя бизнеса? Кои са стимулите за използване на екологични материали? Може ли индивидуално да направиш еко среда в собственото си жилище?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Б-стан се върна в ерата на плетенарките с кирпич хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Традиции в строителството със слама и глина стават еко технологии ".... липсват само овчите "бонбонки" ... и се връщаме в осемнайсти век , каквато е и целта на глобалистите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Е искат да ни върнат в далечното минало и да мрем, но био-еко-френдли да мрем. Мхмм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Това не е едно време. Сега където и да тръгнеш да строиш веднага някой съсед те докладва и се изртъпанчват да те проверяват. Можеш да строиш незаконно в обезлюдени села но чувството да живееш в такива не е от най-приятните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ами в перник като друсна се видя колко са безопасни къщетата и пристройките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Пълни глупости ,който има нужда се хваща и строи ,след години като минат даже ще ти я и узаконят ,на село точно някой ще дойде да те следи какво строиш и как строиш,докато се чудиш и маеш къщата се вдига и се живее .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
мхм, да, само че тоя път ше си ги купуваме на традиционни европейски цени.. в евро.Кирпичените къщи са позволени и законни само ако се строят по европейски стандарт и с европейски сертификат + застраховка. На баба ти кирпичената къща е незаконна, евтина и ОПАСНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още