IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,5°С или 2°С - защо е важна тази разлика?

Има повратна точка на климатичните промени, от която няма връщане назад, а учените дори не могат да кажат кога би настъпила тя

13:58 | 08.11.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на провеждащата се в Глазгоу климатична конференция всички изказващи се коментират колко е важно да бъде ограничено глобалното затопляне до 1,5°С спрямо прединдустриалните нива. Но само преди шест години в Париж учените говореха за ограничение с до 2°С до края на това столетие. Къде сме в момента по отношение на тези цели и защо е толкова важна тази разлика?

Ето какво разказват учени пред Ройтерс.

Днес глобалните температури са с 1,1°С по-високи спрямо прединдустриалните нива и всяко едно от последните четири десетилетия е по-топло спрямо всяко едно десетилетие от 1850 година насам. "Никога не сме имали толкова скоростно затопляне само за няколко десетилетия", коментира климатологът Даниела Якоб от Центъра за климатични услуги в Германия.

Според нея половин градус означава още по-екстремни събития, които се проявяват по-често, по-интензивно и по-продължително. Само през тази година проливни дъждове наводниха Китай и Западна Европа, а в Пасифика температурите бяха рекордно високи, имаше горски пожари в Средиземноморието, рекордна суша в части от Бразилия и т.н.

Тези събития причиниха смъртта на стотици хора и имаше и икономически последици - например заради сушата имаше недостиг на електроенергия в Бразилия, ограничен добив на въглища в Китай и унищожена земеделска продукция.

"Климатичните промени вече засягат всеки регион по света", коментира и Рейчъл Уорън от Университета на Източна Англия. Всяко повишение над 1,5° ще направи ситуацията още по-сериозна.

Горещите вълни например могат да станат по-чести и по-продължителни. Без човешката дейност екстремната горещина се случва веднъж на десетилетие, но при повишаване на температурите с 1,5°С тези събития ще се случват средно 4,1 пъти в едно десетилетие и 5,6 пъти, ако температурата се увеличи с 2°С. Ако се плъзнем по спиралата и допуснем затопляне с 4°С, то екстремни горещини ни чакат 9,4 пъти в рамките на едно десетилетие.

По-топлата атмосфера задържа повече влага, което води и до по-обилни валежи и рискове от наводнения. В същото време по-топлата атмосфера увелича и изпаряването - съответно и риска от екстремно засушаване.

Но разликата от половин градус е от ключово значение за ледените шапки на Земята. При повишаване на температурата с не повече от 1,5°С има шанс да бъдат запазени по-големи части от Гренландия и арктическия лед, обяснява Майкъл Ман от държавния Университет на Пенсилвания. По този начин нивото на моретата и океаните няма да се увеличи с повече от няколко метра и ще се запазят крайбрежните региони и малките острови.

При повишаване на температурите от 2°С нивото на океаните ще се увеличи с до 10 метра - колко бързо може да се случи това обаче учените не могат да изчислят.

Кораловите рифове няма да издържат и повишаване на температурата от 1,5°С - 75% от тях ще бъдат разрушени. При по-висока температура 99% от коралите по света ще бъдат унищожени и това застрашава и рибната популация, която разчита на рифовете, за да набави своята храна и да се защити от нападатели.

Увеличаването на температурата застрашава и селското стопанство, тоест изхранването и на хората. Ако има екстремни събития едновременно в различни части на света, които засягат производството на основни храни, то ще има съществен ръст на цените на храните и невъзможност на уязвими групи да си осигурят прехраната, предупреждава и Саймън Луис от Лондонският университетски колеж.

Повишаването на температурите с 2°С ще унищожи местообитанията на много животни и насекоми, които ще навлязат в пространството на хората. Това означава разпространение на много болести, смятани днес за редки и тропически - денга, малария и т.н. Високите температури увеличават и рисковете от горски пожари, което също е заплаха за дивите животни.

На този етап светът се е отправил към увеличаване на глобалните температури с 2,7°С до края на това столетие. Но учените предупреждават, че има пределна точка, от която няма връщане назад. Не е ясно кога може да дойде тя - продължаващото изсичане на горите в Амазония може да предизвика колапс и те вместо да усвояват, да изпуснат в атмосферата въглероден диоксид. Топенето на ледовете също може да извади огромни количества биомаса и това да бъде последната капка пред необратимите климатични промени.

Според анализите на учените, ако бъдат изпълнени всички заявки, направени по време на COP26 в Глазгоу, глобалните температури ще бъдат повишени с 1,8°С. Въпросът е тези обещания да бъдат превърнати в действия, допълват още климатолозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
да , ходи на майната си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
всички гласуваме ЗА! зелени марксисти не виреят в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
точно това съм замислил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
както и при тебе - лявата и дясната част на мозъка ти действат независимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
смени си гражданството и изчезни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
след тебе само ше пусна тоалетното казанче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Има повратна точка на климатичните промени, от която няма връщане назад, а учените дори не могат да кажат кога би настъпила тя.Ами да, защото разглеждат идеализиран модел, а не реален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Наистина, досега не съм чул, някой да разглежда планетата като част от слънчевата система и да ни будалкат, че сме затворена система. А в действителност термодинамиката на планетата се влияе и от Слънцето и космическите цикли също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 2 години
Когато ни облъчват с подобни безумни брътвежи, манипулаторите пропускат поведението на СЛЪНЦЕТО , което се приема като константно. Никой от тези корифеи не коментира СЛЪНЧЕВИТЕ ЦИКЛИ И СЛЪНЧЕВИЯТ ВЯТЪР, който е функция от скоростта на въртене на Земята.Какви са слънчевите цикли - 7 или 11 годишни или редуващи се в една 18 годишна цикличност??? Какво представляват Ван Аленовите пояси и как се променя магнитното поле на Земята в резултат от поведението на Слънцето?!! ЗА ТОВА НИ ГОВОРЕТЕ БЕ *** БЕЗПОДОБНИ, А НЕ ЗА ТОВА КАК СИПЕЙКИ НАД ГЛАВИТЕ НИ СЪС САМОЛЕТИ АЕРОЗОЛИ С АЛУМИНИЙ ЩЕ НЕУТРАЛИЗИРАТЕ ИНФРАЧЕРВЕНОТО ИЗЛЪЧВАНЕ. ЯВНО ТОЗИ СВЯТ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЗАВЪРШЕНИ *** НЯМАЩИ ПРЕДСТАВА ОТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ОТ ПАРИ И СПЕКУЛАЦИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 2 години
хората и най-важното глобалното затопляне и всички промени в климата се случат и ще се случат със или без намесата на хората---и като получиш такъв отговор, разбираш как се е ставало професор през комунизма! То в самия му отговор има логически конфликт! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още