IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добра мярка ли е БВП на човек от общия БВП?

Той отразява сравнително добре напредъка по много показатели за социално благосъстояние

09:12 | 13.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американската членка на Конгреса Илхан Оумар наскоро се присъедини към нарастващия списък от политически лидери, които настояват да допълнят брутния вътрешен продукт с по-широка мярка за човешкия прогрес, идея, която консерваторите осмиват като „наистина размита“. Но това движение датира от Саймън Кузнец, Нобеловият лауреат, който изобрети предшественика на БВП, за да определи количествено загубите на САЩ по време на депресията, пише за Financial Times Ручир Шарма, главен глобален стратег на Morgan Stanley Investment Management.

Дори Кузнец настояваше за по-висок стандарт, казвайки, че този груб аршин за купени и продадени неща не отразява благосъстоянието на обществото. През 1968 г. Робърт Кенеди каза, че брутната продукция измерва всичко „освен това, което прави живота струващ си“, включително здравето, образованието и благосъстоянието на децата.

Оттогава изследователите предлагат алтернативи, които варират от „брутно национално щастие“ до „неясния индекс за качеството на живот“ на Малайзия. Оумар предпочита GPI, „индикаторът за истински напредък“, сега основният претендент наред с BLI, „индексът за по-добър живот“, възприет от ОИСР. 

Всички имат за цел да променят или заменят БВП с измерител, включващ социални или екологични фактори, но не са съгласни по отношение на факторите. Може да минат десетилетия преди светът да се спре на нов стандарт, ако това изобщо е възможно. Докато експертите спорят, усещането, че нарастващият общ просперитет не облагодетелства по-голямата част от човечеството, се разпространява. Но е налично междинно решение: заменянето на БВП с БВП на глава от населението като основна цел на регулаторите и ключова мярка за напредък.

Измерването на БВП на човек (или средният доход) отразява сравнително добре напредъка по много показатели за социално благосъстояние и улавя заплахата, която новите алтернативи игнорират: намаляването на населението.

Държавите с по-висок БВП на глава обикновено имат по-високи продължителност на живота и нива на социална подкрепа, по-ниски детска смъртност и нива на бедност, по-малки замърсяване на въздуха и корупция. Много от тези мерки дават силна представа за удовлетвореността от живота. Последният Световен доклад за щастието класира само една страна с БВП на човек под 15 000 долара (Коста Рика) в първите 25 държави и нито една с БВП над 15 000 долара в долните 70. Факторът, който най-добре обяснява резултатите от проучването за щастието, е БВП на глава от населението. Сред развиващите се икономики тези с по-висок доход на човек обикновено се класират по-добре в индекса за многоизмерната бедност на ООН, който включва мерки за качество на живот, като достъп до питейна вода, солиден покрив над главата и основни активи като велосипед.

Много хора вярват, че след като доходите достигнат ниво, достатъчно за осигуряване на комфортен живот, повечето пари не допринасят много за удовлетворението. Но дори сред развитите икономики по-високият доход показва ясна връзка с по-високите показатели за щастие. Швейцарците и норвежците са по-щастливи от малко по-малко богатите германци и французи.

Защитниците на алтернативите на БВП казват, че мобилизирането на нациите за постигане на доларови цели прави правителства роби на парите, за сметка на това, което прави живота струващ си. Много хора, споделящи тази гледна точка, посочват случая с Бутан, който, макар и сравнително беден, често е смятан за „най-щастливата страна в света“. Моля! Бутан бе на 95-о място в класацията за щастие през 2019 г.

Критиците на БВП на глава от населението се фокусират върху това, което той пропуска, включително горещите проблеми с неравенството и въглеродните емисии, но в търсене на по-съвършена мярка те се противопоставят на спешната нужда от подобрение.

Икономическият растеж е стълб на човешкия прогрес и е под заплаха. Тъй като раждаемостта намалява, населението в трудоспособна възраст се свива от Германия и Китай до Япония и Русия. По-малкото работници означават по-бавен икономически растеж, вероятно с по-висока инфлация. Общият БВП не отразява нито намаляването на населението, нито благосъстоянието и все още царува благодарение на инерцията. Мярка, толкова дълбоко вкоренена в системата, е трудно да се отмре.

Но за разлика от новите алтернативи, БВП на глава от населението вече е наличен в реално време за повечето страни и е по-показателен. Помислете за бъдещи рецесии. В държави, където общият БВП се свива, БВП на човек може да не намалява, ако населението се свива по-бързо. Все по-често забавянето на общия БВП няма да означава забавяне на средния доход или на човешкия напредък, който идва с него. Дори когато тортата нараства по-бавно, всеки може да получи по-голямо парче.

Възприемането на БВП на глава като нов стандарт би обрисувало една по-малко тревожна картина на забавянето на глобалния растеж. Това би облекчило натиска върху политиците да генерират растеж по-бързо, отколкото позволява свиването на работната сила. Косвено, това би подкрепило целите на тези, които искат по-бавен растеж, за да ограничат изменението на климата. И това би било стъпка към светия Граал: широка мярка за човешкото щастие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Като имаш предвид че Лихтенщайн и Макао са едни от страните с най голям БВП би трябвало поне отчасти да ти стане ясно що за икономически показател е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Не му задавай толкова сложни въпроси, че ги "игнорва". Buffer overflow + Stack overflow + OS overflow..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Зелков, дядя ти Вова и Митрофанова, и мнимите "опорки", които бълнъваш, нямат отношение към един научен инструмент, какъвто е измерването. Да си чувал, метрологията да е политически зависима наука?- ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
"По-добра мярка ли е БВП на човек от общия БВП?"БВП, отдавна, е недостатъчно пълноценна мярка, доколкото, НЕ дава пълноценна представа за истинската мощ на една икономика, по нетен израз (килограм-метър-брой блага/година) на човек от населението И ПОЗВОЛЯВА ПОЛИТИЗИРАНА МАНИПУЛАЦИЯ през курсовете на валути, определяни от банките, които, не са незаинтересовани страни по оценката.Според мен, отдавна, е време да се работи с нещо като икономически радиус-вектор В ПОНЕ НО, НЕ ПО-МАЛКО от две измерения: Финансово, нетно и индекс на човешко развитие. Само така, вярвам, вярно, може да ае получи пълноценно И ПОЛИТИЧЕСКИ НЕЗАВИСИМО измерване и сравнение. Нали е нужна категорична и единна мярка за сравнение и да показва и силните и слаби страни в едно комплексно/трипленсно пространство на държави, общества и системи, за научно обосновани и адекватни преценки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
alphaomega
преди 2 години
Да се гледа само БВП без друга отправна точка няма никакъв смисъл и не е никакъв показател нито за икономика нито за богатството на индивидите. Има много други фактори извън финнасите. Но да кажем че гледаме само финансите, за да се установи реалния растеж (или спад) в благосъстоянието на нацията и отделните индивиди трябва най малкото да се направи съпоставка между БВП и инфлация. Също и да се определят дяловете в потребителската кошница. Да се види дали разходите от първа необходимост намалят като процент от доходите на хората или нарастват? Дали се увеличават излишъците или намалят?Тоест най важното е да се установи тренда на покупателната способност. Нарастващите заплати може да водят до нарастване на БВП но в същото време заради инфлацията покупателната способност може да стои на едно място или дори да има спад. Има и нещо което се нарича ПАРИТЕТ на ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ........Не знам дали сте забелязали но политиците систематично избягват тези теми. И никога не влизат в детайли и не казват реалните данни. Само подхвърлят едни голи числа за БВП и казват има растеж. Но дали наистина има растеж? Ако извадят истинските данни ще се види голата истина - растежа е много по малък от колкото ни го представят и на моменти може и изобщо да го няма. В някой държави като САЩ пикът на покупателната способност е бил някъде около 1974-78г. и от тогава няма съществена промяна. Днешната средна заплата в САЩ има същата покупателна способност като преди 40-50г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
БВП на глава от населението не е добра мярка , щото митрофанова и дядя вова ще трябва да пренаписват из основи опорките ... даже ситуацията излиза от контрол бих забелезал ... така си е добре , само БВП ... и всички форумни петоколонници са щастливи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още