IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" работи по проекти за литиево-йонни батерии и съхранение на енергия

Компанията ревизира бизнес плана си след поскъпването на електроенергията и природния газ

14:23 | 08.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: monbat.com</em></p>

Снимка: monbat.com

Производителят на акумулаторни батерии „Монбат“ работи по иновативни проекти за производството на литиево-йонни батерии, за намаляване на оловото в традиционните батерии и по проект за съхранение на енергия, съобщи на онлайн среща с инвеститори изпълнителният директор на дружеството Виктор Спириев.

Дружеството ревизира бизнес плана си заради поскъпването на електроенергията и природния газ от есента.

За деветмесечието на 2021 г. производителят отчита ръст на печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) с 27% спрямо същия период на 2020 г. и с 26% спрямо същия период на 2019 г. в резултат на по-добри обеми на продажбите. 

За четвъртото тримесечие компанията предвижда понижение на EBITDA със съответно 7% и 10% спрямо аналогичните периоди на 2020 г. и 2019 г.

За цялата 2021 г. компанията планира ръстове на EBITDA от съответно 19% и 18% спрямо 2020 и 2019 г.

монбат монбат

Поради повишените цени на енергоносителите до края на годината бизнес планът е ревизиран и прогнозата е компанията да отчете по-нисък резултат спрямо планирания с около 9%, или 2 млн. евро спад спрямо първоначалния план.

Продажните цени са повишени през годината с около 2% и сега са в процес на второ покачване заради по-скъпата енергия, което е избирателно спрямо конкретни клиенти.

Дружеството отчита и поскъпване на вторични материали за производството.

Положителен ефект би оказала евентуална държавна помощ за поскъпването на електроенергията, което при 110 лв. на мегават за ноември и декември би довело до 300 – 400 хил. евро ефект върху консумацията, но към момента няма нищо официално, отчете Виктор Спириев.

За проекта за въвеждане на биполярната технология за оловно-кисели батерии GreenSeal® по лиценз на ABC, която допринася за намаляване на оловното съдържание с близо 46%, той коментира, че тестовете на последните прототипи са много добри. Технологията би помогнала да намалят съществено вложеното олово и да имат по-добра себестойност на единица продукт.

монбат монбат

За реализацията на проекта, който е забавен от COVID пандемията, производителят ще търси финансиране, включително с евросредства, тъй като проектът е иновативен и намалява въглеродни емисии. Търси се и стратегически партньор. Изграден и работещ завод се очаква в края на 2023 – началото на 2024 г., като междинно може да се използват мощностите на партньор в САЩ.

На въпрос от инвеститори дали компанията ще произвежда литиеви батерии, Спириев заяви, че те влизат в плановете за развитие и в момента има такова производство за индустриални приложения. В последните 2 години са разработени прототипи за морския сектор като подводници и кораби, които са сертифицирани. И за този проект се търси стратегически папртньор.

Следващото направление, в което производителят ще се развива, е съхранението на енергия, което е необходимо за развитието на ВЕИ технологиите в Европа.

Компанията работи и по Absorbed in Glass Mat технологията за акумулаторни батерии за съвременни автомобили и очаква съществен ръст в този продуктов сегмент в следващите години, тъй като за по-новите коли тепърва идва цикълът за подмяна след първо вграждане на  акумулаторната батерия.

Литиево-йонните батерии за електромобили е направлението, в което компанията не планира да инвестира.

Догодина ще бъдат поставени соларни панели в заводите в Монтана и Добрич, които ще покрият около 10% от консумацията на електроенергията.

В рециклиращия завода на компанията в Сърбия по пилотен проект се очаква с около 40% да намалее използването на природен газ. Ако проектът е успешен, може да се внедри в заводите в България и Румъния.

По повод оптимистичната прогноза на Виктор Спириев за 2021 и 2022 г. от инвеститорите беше отправен въпрос за разпределението на дивидент. Изпълнителният директор заяви, че това трябва да е съобразено с ликвидните обстоятелства и разпределеният дивидент ще бъде съобразен пропорционално с по-добрите нива.

Придобиването на тунизийския производител на батерии NOUR  се движи по план. Очаква се в началото на следващата година да бъде придобит контролният пакет.

монбат монбат

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
""Монбат" работи по проекти за литиево-йонни батерии и съхранение на енергияКомпанията ревизира бизнес плана си след поскъпването на електроенергията и природния газ"Компанията изпитва големи притеснения за своето представяне и се е свила, взряла се в стартерните батерии. Няма духа на иновациите и се очертава в литиевия сегмент, да бъде второкласен производител на пълнеж за масовките. На печелившите-честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
doda ... и тия нищо не разбират от бизнес , ще инсталират по покривите фотоволтаици ... що нещат ефффтин въглищарски и атомен ток не знам ... :))) ... некъф коментар ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още