IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн: Еврозоната не е изправена пред хроничната инфлация от 70-те години

За момента не се наблюдава нежелан натиск от гледна точка на инфлацията, казва главният икономист на ЕЦБ

21:41 | 08.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн заяви, че неочаквано високите ръстове на цените на потребителските стоки в еврозоната не са предвестник на същия проблем, пред който бяха изправени глобалните икономики през 70-те години на миналия век, предава Bloomberg.

„Ако погледнем ситуацията в средносрочен план, инфлацията все още е твърде бавна, под нашата цел от 2%“, заяви той пред испанския вестник El Pais. „Този период на инфлация е много необичаен и временен и не е признак за хронична ситуация. Сега се намираме в много различно положение спрямо 70-те и 80-те години на миналия век", допълни той.

Изказването му е в унисон с твърдение, което беше оспорено през последните седмици от инвеститори, които се усъмниха в анализите на ЕЦБ за инфлацията и ангажимента ѝ да запази ултраниските лихви догодина. Миналия понеделник председателят на ЕЦБ Кристин Лагард открито заяви, че условия, изискващи подобно повишаване на лихвите, са „много малко вероятни“.

Управителният съвет също показва разделение относно перспективите пред цените. Лагард каза, че ръководителите наблюдават заплатите за признаци на промени в рисковете, но Лейн заяви, че не се вижда подобна заплаха до момента.

„Ще наблюдаваме неустойчиви модели, които може да доведат до нежелан натиск от гледна точка на инфлацията. Но нека подчертая – не виждаме такива в този момент. Трябва да наблюдаваме преди всичко рискови фактори“, допълни той.

Лейн трябваше да има две публични изяви в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Уж статията е за Еврозоната, а на снимката към нея... явно наблягат на бъдещите европейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн заедно с колегите си плачат за съдбата на Мария Антоанета ....и нека не ги лишаваме от това удоволствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Лейн: Еврозоната не е изправена пред хроничната инфлация от 70-те години >> Оммммм, омммммм (Хората купуват климатици на килограм. Фирмите повече продават, отколкото смогват да монтират. Няма инфлация омммммм!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още