IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестването на учениците в училище бе регламентирано

Учащите, които се връщат в клас, ще носят маски, докато не излязат резултатите от тестовете

22:05 | 08.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Учениците, които се връщат в клас, ще носят маски, докато не излезе резултатът от теста, с изключение на момента, в който отделят слюнчена проба. Това става ясно от  Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка.

В понеделник вечерта министрите на образованието Николай Денков и на здравеопазването Стойчо Кацаров подписаха заповедта за въвеждането им. Целта е в сряда учениците от 1 до 4 клас да се върнат присъствено в клас, ако родителите им са съгласни те да бъдат проверявани за коронавирус два пъти седмично чрез щадящ тест.

Според заповедта в останалото време в класната стая носенето на маска от децата не е задължително, но тя трябва да се носи в коридорите, тоалетните и други помещения, в които се смесват деца от различни паралелки и персонал, с изключение на училищния двор.

Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души.

Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци).

Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и други, които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището. 

Ако резултатът е положителен, ученикът трябва да се отдели незабавно в предназначено за такъв случай място, където трябва да бъде наблюдаван, докато бъде взет от близките. Той ще бъде допуснат обратно в училище само при предоставяне на отрицателен резултат от извършено лабораторно изследване за COVID-19 или валиден документ, че е клинично здрав. Останалите ученици остават в клас, докато не излезе резултатът от теста в лаборатория. Ако той е положителен, се преминава към вече познатите мерки за изолация на контактни лица.

Използваните отрицателни тестове ще се събират в плътни чували за смет и ще се изхвърлят в контейнерите за смесени битови отпадъци, а положителните - в кутии за изгаряне на опасни отпадъци за еднократна употреба.

В случаите, когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата.

Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва

За учениците, чиито родители не са дали съгласие за изследване, се организира обучение от разстояние в електронна среда в зависимост от възможностите на училището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Тестваха дечицата и от хиляди изтествани откриха 5 /пет/ заразени. Разходите за 1 заразено дете се оказаха над 250 хиляди лева. Защо невежи властници тормозят и децата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още