IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша предупреди, че може да спре да плаща членския си внос към ЕС

Според заместник-министъра на правосъдието Европейската комисия действа недобросъвестно в спора с Варшава

08:38 | 09.11.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Матеуш Моравецки. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Премиерът Матеуш Моравецки. Снимка: Bloomberg

Полша обвини Европейския съюз, че действа „недобросъвестно“ в рамките на конфликта за достъпа до помощи за пандемията в размер на над 36 млрд. евро, като намекна, че страната може да спре да плаща членските си вноски към блока, ако ситуацията ескалира, съобщава Bloomberg.

Заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета каза, че е отвъд правомощията на правителството да възстанови отстранените съдии – едно от трите условия, които ЕС постави на Полша, за да освободи финансовите средства. Той обвини Европейската комисия в двойни стандарти и заяви, че тя трябва да отстъпи.

„Ако ситуацията ескалира и Полша не получи средства, ще търсим начин да възстановим тази загуба“, каза Калета в интервю. „Темата за евентуално спиране на плащането на членската ни вноска вече се повдига като част от обществения дебат. Подобни обсъждания текат“.

Противопоставянето на правителството, което инициира реформа в полските съдилища, съвпада с официален краен срок, в който страната трябва да обясни как възнамерява да промени системата за дисциплинирани наказания на съдиите. Полша вече бе глобена с 1 млн. евро на ден от Европейския съд за това, че не е сложила край на тази система.

Правителството на Полша обеща да не плаща и съдебните глоби, които включват и 500 хил. евро за това, че не е затворила лигнитна мина в отделен конфликт със съседна Чехия. Най-голямата страна в източен ЕС е нетен получател на европейски средства и в отговор на отказа ѝ да плаща дължимото, ЕС заплашва да задържи бюджетни плащания, които са отделни от пандемичните помощи, за да покрие неплатени сметки.

Полша обеща да премахне дисциплинарния механизъм за съдиите, а министерството на правосъдието настоява промяната да бъде част от по-широка реформа, която ще преструктурира съдебната система в план, очакван да бъде представен през следващите седмици.

Калета заяви, че промените на практика са готови от 2018 г. и министерството чака зелена светлина от министър-председателя Матеуш Моравецки.

„Засега премиерът е провеждал разговори с Европейската комисия добросъвестно, а всичко, което сега Комисията предлага, е недобросъвестно“, каза Калета.

Министерството на правосъдието от години играе ролята на „лошото ченге“ в по-отстъпчивия подход на Моравецки в отношенията с Брюксел. Премиерът обаче затегна реториката си през последните седмици, предупреждавайки Брюксел да не се опитва да разпалва „трета световна война“ по достъпа до финансовите средства.

Европейският съд заяви, че системата, която позволява на съдиите да бъдат наказвани за техните решения, „не е защитена от пряко или непряко влияние“ на политици.

Според Калета Комисията на практика иска правителството да подкопае независимостта на съдебната власт. Той каза още, че отстранените съдии често са признавани за виновни за престъпления като изнасилвания, кражби от магазини и шофиране в нетрезво състояние.

„Във всяка страна съдиите са съдии, не политици“, каза той. „Не виждам причина да променяме тази система под изнудване от Европейската комисия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Като се махнат от ЕС автоматично си решават и въпроса с Беларус по отношение на емигрантите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още