IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Централните банки ще поддържат контролирана инфлация дълго време

Няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина, коментира Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите

10:57 | 09.11.21 г. 8
Хампарцумян: Централните банки ще поддържат контролирана инфлация дълго време

Според него ще има има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Левон Хампарцумян очаква, че сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.

Има няколко начина човек да може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация, смята финансистът.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате“, смята той и потвърди, че лихвата в банката е достатъчно да пази спестяванията от инфлацията.

“Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt” (Страх, несигурност и съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните го използват отдавна”, посочи той.

Хампарцумян е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда краят на ковид кризата. "Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата“.

Той обаче смята, че кризата показа дефицити в световните вериги на доставки и дистрибуция. Според него след като Китай стана хъб за производство на стоки с ниска добавена стойност, сега това се отчете като стратегическа грешка на западния свят и предстои това да се коригира. Той се надява това да доведе до нови възможности за България като част от ЕС.

Хампарцумян коментира и скока в цените на недвижимите имоти. “Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни”, предупреди Хампарцумян.

Той е категоричен, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата в България стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа.

„Друг риск, който съществува, е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура. В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета“, заяви финансистът.

Временна или структурна е инфлацията? Колко дълго ще продължат инфлационните процеси? Има ли системен риск за банки при концентрация на имотни кредити? Как технологично трябва да се обезпечи преходът към зелена индустрия в България?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Нямало причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина... хаха. Я питайте безработните брокерчета дето от това се изхранват. Ще ви изтъкнат 1001 причини мизерните дупки в София да струват, колкото апартаменти във Виена и Атина и даже било сигурно че цените само щяли да растат. Да не забравяме, че именно глупостта с допускането на това, че имотите само ще растат докара първата голяма финансова криза на 21-ви век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ама къде в чужбина, таварищ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията..." Централните банки не се борят с инфлацията ами те я правят. Само те имат право да печатат пари и като прекалят с това се получава инфлация. Така че те са тези които генерират инфлация.Колкото до имотите- хората намаляват ударно в сравнение отпреди Ковид-а, жилищата продължават да се строят яко, а ценит ена някои места са скочили яко. Това си прилича отвскъде на балон. В комунизма имаше ограничение- повече от 1 апартамент на семейство не даваха. Сега няма и колкото искаш толкова ще ти построят. Накрая може да се окаже, че всеки има по 10, 20, 50, 100 апартамента в зависимост от това колко е алчен...а не че нещо му трябват и ще живее в тях. Превърнаха жилището в портофейл. Общо взето гавра с дома и живота на хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Въпрос на време е да се стигне до голямо мазало. Цените на недвижими имоти били балонизирани 2008-а, ама не и сега. Сега било напълно различно.Нищо, че за тези 13 години България се е стопила поне с 700-800 хил. души и тази тенденция се ускорява. Като за капак през 2021 се стигат нива на започнати строежи от 2008-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Пъшeш, младите си бият камшика по чужбина, че няма къде да завъдят семейство заради *** егоисти, нажебили се с 5 апартамента. Ако се върнат, то вече са удъртели - я камилата, я камиларя..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Абе и да спаднат цените, все нещо ще остане от парите. НИ не са най-безумната инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
О, причина има - няма такъв балък като БГ купувача, доказан през цялото време от 2005 до 2008 и след това до наши дни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
"От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още