IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга използването на приходите от предварителни продажби на имоти

Федералният резерв изрази притеснение, че дълговата криза в китайските строителни компании може да се разпространи и в САЩ

12:35 | 09.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Все повече градове в Китай затягат наблюдението върху употребата на приходите от предварителни продажби на имоти – ход, който вероятно ще задълбочи ликвидната криза при много строителни компании в страната, които разчитаха на притока на средства като ключов източник на финансиране, предава Bloomberg.

Големи градове като Пекин, Тиендзин и Шъдзяджуан, както и по-малки общини като Суджоу и Нантун в източната провинция Дзянсу, както и Лоухъ в централната провинция Хънан, въведоха правила, които затягат наблюдението върху приходите, съобщават China Business News и правителството.

Мерките целят да гарантират навременно завършване и пускане в експлоатация на имотни проекти, тъй като броят на замразените проекти расте на фона на значителното забавяне на имотния пазар в страната, отбелязва Ян Юедзин, директор на отдела за анализи в E-house China Research and Development Institute в Шанхай.

Но политиките вероятно ще задълбочат недостига на ликвидни средства за някои строителни компании и ще ги затруднят още повече да изплащат дълговете си, защото компаниите ще имат по-малък достъп до приходите на различните нива от проектите, отбелязват авторите на доклада, позовавайки се на анонимни източници от индустрията. Официални данни показват, че приходите от предварителни продажби обикновено съставляват почти половината от паричните потоци на предприемачите.

„Новите регулации засягат директно ритъма на продажбите на имотните компании и забавят още повече капиталовия им оборот и може да засилят натиска върху работния им капитал“, коментира Чън Уъндзин, директор на отдела за анализи в China Index Academy.

Китайската имотна индустрия страда заради ограничителните мерки на национално ниво върху спекулациите и дълговете след години на стимулирана от дълга експанзия. Разширяващата се криза в China Evergrande Group, която има дългове за над 300 млрд. долара, сега се разпространява сред други строителни компании.

Безпокойство от Фед

Чуждестранни централни банки изразяват безпокойство към случващото се. Федералният резерв в САЩ съобщи в доклад в понеделник, че нестабилността на имотния сектор в Китай може да се разпространи и в САЩ, ако се задълбочи рязко.

Централната банка на Хонконг уведоми банките неотдавна, че ще изисква от тях да разкриват повече подробности за експозицията им към индустрията, съобщи Hong Kong Economic Journal във вторник.

Показвайки риска от зараза, по-висококачествените китайски доларови облигации регистрират най-големите си разпродажби от около седем месеца насам.

За китайското правителство основен приоритет е да осигури социална стабилност. За да запазят интересите на купувачите на жилища, властите искат да гарантират, че предприемачите използват приходите от предварителни продажби за завършване на проектите, вместо да започват нови или за други цели, съобщава China Business News. В Evergrande 1,6 млн. купувачи на жилища чакат завършването на имотите им.

Жилищната агенция в Шъдзяджуан близо до Пекин предвижда от 9 ноември предприемачите да нямат право да започнат предварителни продажби на проектите си в града до завършването на цялата структура, сочи официално съобщение. Преди това строителните компании можеха да започнат предварителни продажби, когато строителството достигнеше една трета от общия брой етажи, предвидени за проекта.

Местните власти в Нантун съобщиха, че са определили минимални приходи от предварителни продажби, които строителните компании трябва да депозират в наблюдавани от правителството банкови сметки за някои жилищни проекти. Строителните компании могат да получат достъп до приходите едва след достигането на определените прагове, става ясно от съобщението от 8 ноември.

В Пекин предприемачите, които искат да открият наблюдавани сметки за приходи от предварителни продажби, могат да избират само от банки, определени от местните власти, става ясно от ревизирани правила, публикувани от жилищната агенция в китайската столица миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Дойдоха времента в които розовите надежди за непрестанен ръст на имотните пазари ше бъдат разбити ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още