IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И хората с антитела ще получават зелени сертификати

Новата заповед ще влезе в сила от четвъртък

14:18 | 09.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

И хората с антитела ще могат да получат зелен сертификат. Той ще важи само на територията на България, няма да се зачита за пътувания в чужбина. Това обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Новата заповед ще влезе в сила от четвъртък, 11 ноември. 

Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория, а антителата да са поне 10 пъти над нормата.

Ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи зелен сертификат, който ще е валиден 90 дни. 

Резултатите от изследванията за антитела трябва да са с дата след 11 ноември. За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

Ще се гледат специално IgG антитела. Те се откриват както при ваксинираните, така и при преболедувалите коронавируса. Цифрата, която ще бъде режещата, ще бъде 150 BAU/ml, посочи вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. Тя подчерта, че целта е да се даде документ на хора, които не само са преболедували, но наистина са протектирани.

Възприетите стойности на IgG в BAU/ml са приети от СЗО, като изравнителен показател, коментира Стойчо Кацаров. Нивото от над 150 BAU/ml IgG е десет пъти по-високо от референтната стойност, което показва, че човекът е защитен.

Няма конкретни фиксирани тестове за антитела. Изискването е те да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани.

Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Сертификатът за антитела се въвежда за хора, които са прекарали безсимптомно коронавируса, за тези, които са си купили антигенен тест от аптеката, оказал се е положителен, но не са отишли в болница и са се самоизолирали, и за такива, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация. По този начин косвено ще получим информация и за това колко хора действително са имали среща с вируса, каза още Радка Аргирова.

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

Във връзка с проблемите със снабдяването с тестове по училищата Стойчо Кацаров призова към спокойствие. Днес ще бъдат доставени още 80 хил. теста. Общото поръчано количество е над 1,4 млн. теста. Здравните власти правят всичко възможно до края на седмицата или най-късно следващия вторник да доставят на МОН цялото количество тестове, увери Кацаров.

Няма да се въвежда изискване членовете на секционните избирателни комисии да са със зелени сертификати за вота в неделя, каза още Стойчо Кацаров. Няма да има и задължително тестване. Здравното министерство ще предоставя тестове, за да могат желаещите да се изследват на собствена воля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Трябва и хората с антинастроения да получават зелени сертификати за да няма сакатлъци и линчувани политици и министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
да са живи и здрави всички антиковиТваксърски "павета" ... да ми земе масура орално зелената гевендия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
https://worldfreedomalliance.org/au/news/india-charges-who-scientist-soumya-swaminathan-for-mass-murder-the-beginning-of-accountability/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Под натиска на либерастката хунта, цялата епидемиология и биология се отрече през последните 2 години. *** ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
в българия почти няма антиваксери... това е американска мода, бъди сериозен моля ти се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 2 години
хихи ... под натиска на фейсбук имунолозите в БГ се променят учебниците по медицина ... :))) ... по проззззти от българските антиваксърски павета нема ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
KMETA
преди 2 години
Имам си ги моите са си.Една стинка няма да ви дам за изследвания някви си , алчни мошенници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още