IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ започва подаването на газ към европейските хранилища от този месец

Обемите и маршрутите вече са определени, съобщиха от руската компания

19:59 | 09.11.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската „Газпром“ заяви, че започва изпълнението на планове за изпращане на газ към европейските хранилища през ноември, спазвайки обещанието на президента Владимир Путин от миналия месец.

„Обемите и маршрутите за транзит на газ са определени“, се казва в позиция на компанията, цитирана от Bloomberg. В нея обаче не се дават повече подробности за времевата рамка.

Преди две седмици Путин нареди износителят да се насочи фокусира върху възстановяване на резервите си в Германия и Австрия от 8 ноември, след като бъде завършено пълненето на резервите в Русия.

Само от началото на годината европейските цени на газа нараснаха четирикратно на фона на ограничения руски капацитет за допълнителни количества и значително търсене в Азия. В резултат отоплителният сезон на Стария континент започна с най-ниските нива на нагнетено гориво в хранилищата от над десетилетие.

Коментарите на „Газпром“ помагат за поддържането на цената на основния бенчмарк в региона по-ниска. Но за да бъде този ефект по-постоянен, пазарът се нуждае от повече подробности за плановете на руската компания за запълване на европейските хранилища. Такива обаче липсват в последното изявление, посочва Том Марзек-Мансер от ICIS.

От „Газпром“ са заявили допълнителни 10 млн. куб. м на ден капацитет за пренос на природен газ на украинско-словашката граница, става ясно от данни на Украинския преносен системен оператор. С това общият обем ще достигне 100-102 млн. куб. м във вторник.

Доставките от друг ключов тръбопровод – Ямалско-европейският тръбопровод към Малнов в Германия – също се движат отново на запад, възстановявайки обичайния си поток, след като движението бе обърнато в края на октомври и началото на ноември.

През уикенда от „Газпром“ изпратиха известно количество гориво към германските си хранилища, като някои потоци все още не са прекъснати макар и с намалени изпращани обеми, показват данни на дъщерното дружество Astora.

Необходими са обаче още количества. Компанията трябва да направи „съществена промяна, преди зимата да настъпи изцяло“, посочва Рон Смит, старши анализатор на BCS Global Markets. Най-вероятно „Газпром“ може да се нуждае да изпрати 3 до 5 млрд. куб. м газ към европейските хранилища – или над 100 млн. куб. м на ден, през следващите 30 дни, изчислява той.

„Това е значително количество, но постижимо, като се има предвид, че износът на „Газпром“ към Европа може да мине 600 млн. куб. м на ден в пиковите си зимни периоди“, отбелязва Смит. „Ако „Газпром“ наистина полага сериозни усилия да запълни собствените си европейски хранилища, би трябвало да видим значително ускорение на износа през следващите дни“, допълва той.

Съобщението от вторник бе направено на фона на изказване от предходния ден на директора на „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова, според което компанията не може да се ангажира с дата за допълнителни доставки през електронната си платформа за търговия.

Реално търгове не е имало от средата на октомври, когато обаче са продавани количества газ с доставка през 2023 година. Последните търгове в платформата с доставка през последното тримесечие на 2021 година са реализирани в началото на август, става ясно още от справката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Нещо пак си се объркАл. Нито Путин, нито "Газпром" са спирали подаването на природен газ за клиентите с дългосрочни договори. След като няма заявки за доставяне, "Газпром" не доставя нищо. Защо НАЙ-ГОЛЯМОТО немско газохранилище остана запълнено на 5%? Щото "Газпром" не им даде ли или щото смятаха да се греят на "лунната соната" и на ветрени мелници? За немското газохранилище вината си е изцяло на немчурята. А "Газпром" нали искаха да го гонят от ЕС? Защо сега хленчат, че и доставки спот сънуват? Ами намерете си доставки спот. Кой ви пречи? Нали е пазар. Че си ги и докарвайте през раздрънканата стара съветска газопреносна мрежа на Укрия. Защо изобщо не се сетиха да попитат пиностанците къде отиде еФФтиният втечнен газ, с който щяха да залеят Европа? Или не им държи да питат лъжливия сайбия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
мхм , а кой ше праща газ сетне ... или той газът се въди в тръбите ... басси кухото парче си Мишо Илиев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
xapoznai
преди 2 години
Ами те са си били национални някога ама са решили да ги отстъпят, та едва ли ще са на кяр ако си ги вземат, не са ги дали заради сини очи... Колкото до спирането на газа, не знам кой крив, кой прав ама май руснаците тази година са доставили повече газ. Та май проблема сякаш е другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Money
преди 2 години
След тази простотия на Путин със спирането на газа немците трябва да национализират газохранилищата на Газпром на своя територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
давайте , че ше им измръзне сополя на зелените ... гееве .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още