IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.On увеличава печалбата си с 50% и потвърди прогнозата си за 2021 г.

Енергийният гигант е инвестирал 2,9 млрд. евро за първите девет месеца на годината, като парите са отишли основна за модернизация на мрежата

11:11 | 10.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският енергиен гигант E.On отчита ръст на печалбата си с 46% до 3,9 млрд. евро за първите девет месеца на годината. Продажбите се увеличават с 4,8 млрд. евро и вече достигат 48,1 млрд. евро, е видно от финансовия отчет, публикуван на сайта на компанията.

В края на полугодието ръководството на E.On промени прогнозите си в посока нагоре относно очакваните приходи и печалба през тази година. Сега тези очаквания се потвърждават - базираната в Есен компания ще реализира печалба в диапазона 4,4 млрд.-4,6 млрд. евро в края на годината.

Добрите финансови резултати се дължат на по-хладното от обичайното време през 2021 година спрямо 2020 година, както и от пълното инкорпориране на словашката VSEH, закупена през миналия август, обясняват от компанията. Спестяванията от програмата за намаляване на разходите във Великобритания също допринасят за увеличаване на печалбата.

Компанията отбелязва в отчета си още и споразумението с федералното правителство относно компенсации за предсрочното затваряне на ядрените мощности в страната. По силата на споразумението ще има плащания за остатъчната мощност на затваряните централи. 

E.On създаде специална компания, която да управлява ядрените мощности и извеждането им от експлоатация - Preussen Elektra.

Към края на септември задълженията на E.On намаляват с 3,5 млрд. евро до 37,2 млрд. евро. Инвестициите достигат 2,9 млрд. евро, като основната част от тях са в модернизация на инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още