IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоверието в правителствата или защо Централна и Източна Европа не се ваксинира

В този регион дълбоките подозрения към институциите, насърчаващи ваксините, създаде армия от неваксинирани

10:58 | 10.11.21 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Учените сътвориха чудеса, за да създадат ваксини срещу коронавируса и да защитят света, но нямат лесен лек за това, което причинява четвъртата вълна пандемия в Европа – недоверието в правителствата, коментира Politico.

Учени и лекари преобладаващо посочват предпазливостта на хората към правителството като причина за отказа им да се ваксинират. Макар че част от това колебание е свързано със самите ваксини и скоростта, с която те бяха разработени и одобрени, в Централна и Източна Европа – центъра на сегашната вълна – кризата с доверието е много по-широка.

В този регион дълбоките подозрения към институциите, насърчаващи ваксините, създаде армия от неваксинирани – въпреки достатъчната наличност от дози. Това, от своя страна, води до опустошителна вълна от заразени и смъртни случаи, която премина предишните върхове в България и Румъния – страните в ЕС с най-ниски нива на ваксинация съответно от 23% и 34%.

Както пандемията показа безброй пъти – високият брой случаи в само няколко страни е лоша новина за блока като цяло.

„Имаме отслабващо доверие във властите“, казва Козмин Тот, социолог и преподавател в Университета в Букурещ. Рекламните кампании, водени от политици, призоваващи хората да се ваксинират, се провалиха заради „омраза към политическата система“, казва Тот за Politico. Стимули като парични награди или безплатен хотдог все още не водят до големи резултати, а инициативи, целящи да привлекат лидери на църквата и местни лекари за защитници на ваксините, не успяват да дадат резултати.

Последното изследване на Евробарометър потвърждава, че доверието в националните правителства в Централна и Източна Европа е значително по-ниско от средното в ЕС. Това отразява плитките корени на демокрацията в много от най-новите членки на блока, които отхвърлиха комунизма преди малко повече от три десетилетия.

Политическите сътресения усложняват тежките отношения между населението и правителствата. България е със служебно правителство от май насам и предстоят трети парламентарни избори за годината, правителството в Румъния се разпадна в началото на октомври и още няма наследник, а Словения се готви за избори през 2022 г.

Докато политиците водят кампании и се опитват да не отчуждят избирателите, случаите на коронавирус растат, а болниците изпитват трудности да се справят. „Девет от 10 пациенти в интензивното ни отделение умират“, казва Иван Поромански, ръководител на Пирогов. Броят на смъртните случаи сред неваксинираните е „минимален“, добавя той в телевизионно интервю.

Далеч от мейнстрийма

Европа е един от най-колебливите към ваксините региони в света – но съпротивата срещу ваксината срещу коронавируса е по-голяма от тази при предишни ваксини, казва Хайди Ларсон, директор Vaccine Confidence Project в London School of Hygiene & Tropical Medicine. Това е разбираемо, казва тя, предвид колко нови са ваксините.

Въпреки това експертите, които са проучвали предишни ваксинационни кампании в Централна и Източна Европа, често изразяват изненадата си колко трудно е да се убедят хората да се ваксинират срещу Covid-19. “Цялата ситуация ме изненадва всеки ден. Не можех и да си представя какво ще се случи“, казва Митя Врделя, ръководител на отдела за комуникации в Словенския национален институт по обществено здраве. „Опитвахме се да приложим цялото знание, което сме натрупали през последните 10 години – нищо не доведе до успех“.

Макар че Естония се справя по-добре от България и Румъния, нивото на ваксинация от 57% дори не се доближава до лидерите като Испания, Португалия или Дания. Според местни експерти обаче водеща причина сред неваксинираните е „субективното им отдалечаване от обществения мейнстрийм“.

Според тракера за ваксинации на Politico потокът от хора, които могат да бъдат убедени да се ваксинират, почти се е изчерпал. И въпреки факта, че Централна и Източна Европа са най-лошо ударените региони, има малко признаци за скок във ваксинирането, за да се постигне по-широка защита.

Това засилва необходимостта от нови подходи, казва Ларсон, за да се премине „последната миля“ на ваксинацията. „Това наистина ни напомня, че имаме нужда от различни стратегии на различните етапи – не само различни места, но и различни етапи на въвеждане на ваксината“, казва тя.

Една стратегия е да се таргетират малкото институции и лица, които все още печелят доверие. Според Ларсон има нужда от „местно идентифициране на това кои са местните, доверени партньори и/или лица в определени общности“. Това може да е местният бръснар, фермер, лекар или свещеник.

В Румъния обаче опитите на правителството да се обърне към църквата имаха малък ефект, а някои високопоставени църковни служители открито разпространяват конспиративни теории за ваксините. „Румънският народ е сред най-религиозните в Европа и въпреки това лидерите на Румънската православна църква не разпространиха никакви категорични послания в подкрепа на ваксините“, казва Емилиан Дамян Попович, доцент по епидемиология в Университета по медицина и фармацевтика „Виктор Бабеш" в Тимишоара.

Използването на личните лекари за ваксиниране е друг метод, в който експертите виждат потенциал. В много райони в България местните лични лекари са „всичко за пациента“, казва Христиана Бацелова, асистент по епидемиология на инфекциозните болести в Медицинския университет в Пловдив. Ако лекар им каже да не се ваксинират, обяснява тя, ще бъде „абсолютно невъзможно“ хората да бъдат убедени в обратното.

Ето защо Бацелова се опасява за това, което тя възприема като липса на обучение на лекарите за новите ваксини. Подобно на свещениците в Румъния неуспехът да се привлекат лекарите в България е сериозен удар за ваксинационната кампания.

Последен шанс

Ако внимателно убеждение не помага, последният вариант е хората да бъдат принудени да се ваксинират.

Естония наскоро въведе т.нар. ваксинационен сертификат, изисквайки доказателство за ваксина или преболедуване от Covid-19 за достъп до много места и събития. В Румъния доказателство за ваксиниране, отрицателен тест или преболедуване е нужно за влизане на много места. Скорошен опит това да се въведе и на някои работни места обаче бе блокиран в парламента. Словения направи ваксините задължителни за държавните служители и през октомври въведе зелен сертификат за достъп до закрити пространства като ресторанти и търговски центрове.

Не всички са съгласни с промените, казвайки, че те могат допълнително да навредят на минималното доверие, което колебаещите се хора имат в институциите. А и невинаги работи – правилата в Естония например не увеличиха особено процента на ваксиниране.

Сертификатите са потенциално полезни в определени условия, например в здравеопазването, казва Андрей Кирбиш, доцент по социология в Университета в Марибор, Словения. Но принуждаването на обществото като цяло да бъде ваксинирано, след като хората не бяха убедени да го направят доброволно, е рисков път.

„Когато сертификатите за ваксини се приложат сред общество с ниски нива на ваксиниране като някакъв вид решение на често неуспешни или провалили се държавни политики в управлението на пандемията с Covid-19, те могат да имат обратен ефект, генерирайки дори може би по-голяма криза на легитимността или социален смут“, казва Кирбиш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 10
dakl
преди 2 години
Самоубийството отдавна не се смята за грях, както на индивиди, така и на цели нации! Ние стремително вървим по този път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ами точно ти си най-добрият пример за "мислещ" с другата част на гръбначния стълб. Нещо да кажеш ЗАЩО преди всякакви Ковиди България умираше ДВА ПЪТИ повече от Испания, примерно? За 2017 г. на 100 хил. жители в България са починали 1640 души, срещу 820 за Испания. Без всякакви коронавируси? А, бре, шамандуро ненагледна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
markov
преди 2 години
Не мога да повярвам, за пръв път да харесам нещо написано от Стоенчо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Ти си малoyмен и още гнусен. Направи справка и ще разбереш, че в Германия и Великобритания умиращите от ковид са по-малко от тези в България, въпреки че са поне десет пъти по-големи по население. Това е резултат от "експерименталните" ваксини. Толкова, жалък плазмодий!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Свикнали да мислят не с главата, а с другата част, закачена за гръбначния стълб. Неслучайно при тях Педърите са толкова много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
lava
преди 2 години
Докторе, не искам да си честен към мен, а към себе си; ако преди 2-3 години някой ти беше казал, че ще затварят градове, ще има задължителни ваксинации (както има в разни места по света) и смс-и за да излезеш от вкъщи, щеше ли да му повярваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Щото чакаме Deutsche Welle да ни обЯсни ВНЯТНО, защо производителите на супер пупер абсолютни и страхотни ваксини по никакъв начин НЕ ЖЕЛАЯТ да носят отговорност за последствията от прилагането на експерименталните им препарати, уж проверени, ама неминали дори Трета фаза на проверка?Първо: Когато производителите, сигурни в търговския си продукт, застанат зад него с ПОЕМАНЕТО НА ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ за резултатите, аз пръв ще се ваксинирам. Но дотогава, понеже не съм овца, няма да вървя след обезумялото от дива пропаганда и насаждан страх стадо, дето "щели да му създават "стаден" имунитет". Пък те само искат да докарат хората до положението на стадо.Второ: Докато ЛЪГОТЯТ, че имунитет се създава САМО с ваксини и не признават естествения имунитет за повече от 6 месеца, въпреки че той фактически е пожизнен, нямам причина да им вярвам нито дума.Трето: Докато пишман експерти и нечистоплътни политици, уж ваксинирани с по три-четири инжекции, се будалкат с хората, като дори пред микрофон говорят с маски, чувството за разиграван лош цирк става все по-силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоест предлагаш да ги цензурираме! Зада не станем като Кремльовците, да използваме техните тактики на цензура .... да, звучи просто! Толкова просто, че надали ще сработи! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и кво ще дойде след демокрацията... която по принцип е няма, но да предположим че е тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
alphaomega
преди 2 години
Защото в Източна Европа хората все още помнят диктатурата която падна 1990г. Хората тогава искаха да избягат точно от това което се случва сега. Тези на запад са забравили уроците от историята а някой дори никога не са ги и учили. Големите правителства са вредни и колкото по големи стават толкова по вредни са. Другото което ще се разбере сега е че демокрация и комунизъм са двете страни на една и съща монета. Две провалени системи. Комунизма го свалихме 1990, сега ще свалим и демокрацията по подобен начин и дано най после да има някакво нормализиране в света защото то вече не се търпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още