IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Възможно е да възникне нов вид на COVID-19 у нас, каза имунологът проф. Радка Аргирова

11:33 | 10.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела. Това коментира имунологът проф. Радка Аргирова по БНТ.

От утре (11 ноември) ще може да се издава зелен сертификат и за хора с доказано наличие на антитела срещу коронавирус. В България е прието единицата за брой антитела, за която ще може да се издава подобен сертификат, да бъде 150 BAU/ml, уточни специалистът.

В първата група са тези, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група са хората, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и имат антитела. 

Третата група са тези, които „са изкарали вируса на крак“ - тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела, обясни Аргирова.

Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват, каза професорът.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Проф. Аргирова призна, че е възможно да възникне нов вид на COVID-19 у нас. „Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби“, допълни специалистът. Тя обясни, че колкото повече неваксинирани хора има, толкова повече вирусът има възможност да се размножава, а именно в процеса на своята репликация той прави измененията. Имунологът каза още, че е отчасти вярно твърдението, че ваксината е тази, която прави вирусът да се изменя, но това важи само ако има масово ваксиниране.

„Ако има масово ваксиниране, тогава ваксината убива вируса, което пък дава място на нов. Така че в резултат на ваксината може да стане промяна, но на следващата година например може да бъде засечена и да се слага нова ваксина. Затова всяка година имаме нови ваксини“, каза проф. Аргирова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
правил си ... ту с лявата , ту с дясната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и за кво правих плочки и тяло.... сега пак се връщам на дюнери зада направя анти-тяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още