IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест водещи автомобилни концерна ще "изчистят" портфолиото си до 2040 г.

Volvo, Ford, GM, Mercedes, Jaguar и BYD се ангажират да премахнат постепенно колите с двигател с вътрешно горене по време на преговорите за климата в Глазгоу

14:54 | 10.11.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Шест големи автомобилни компании се ангажират постепенно да премахнат превозните средства с двигатели с вътрешно горене от портфолиото си до 2040 г., информира британското правителство, цитирано от Ройтерс.

Шведската Volvo Cars, американските Ford Motor Co. и General Motors Co., германската Mercedes-Benz, британската Jaguar Land Rover и китайската BYD ще подпишат споразумение за ангажимент по време на конференцията по въпросите за климата на ООН, известна като COP26, в Глазгоу, Шотландия, а Toyota Motor Corp., Volkswagen Group и правителствата на Китай, САЩ и Германия ще се въздържат от тази стъпка, съобщават източници, запознати с дискусиите. 

Въпросните шест компании ще прекратят постепенно производството на превозни средства, използващи изкопаеми горива, в глобален план до 2040 г., подкрепяйки усилията на страните за редуциране на въглеродните емисии.

Липсата на подобен ангажимент от страна на най-големите автомобилни производители в света - Toyota и Volkswagen, както и на най-големите автомобилни пазари – Китай, САЩ и Германия – подчертава трудностите, пред които е изправена индустрията.

Автомобилите, камионите, корабите, автобусите и самолетите са причина за около една четвърт от всички глобални въглеродни емисии, показват данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ), от които по-голямата част са генерирани от пътните превозни средства.

Volvo вече се ангажира да електрифицира своето портфолио до 2030 г. Марката Jaguar предвижда да стане изцяло електрическа от 2025 г., а Ford заяви, че ще направи въглеродо неутрални всички свои нови коли, които ще продава в Европа до 2030 г.

Марката луксозни превозни средства Mercedes обяви, че ще предлага само електромобили до края на това десетилетие, когато пазарните условия ще са благоприятни.

Великобритания, която е домакин на COP26, заяви, че четири нови страни, включително Нова Зеландия и Полша, се присъединяват към държавите, които вече са се ангажирали, че ще гарантират електрификацията на превозните средства до 2040 г.

Но очевидното нежелание на Китай, най-големия автомобилен пазар в света, и САЩ - най-голямата икономика в света и вторият по големина автомобилен пазар, да се присъединят към инициативата, повдига въпроси относно неговата ефективност спрямо ограничаването на емисиите.

От General Motors посочват, че се „гордеят, че компанията застава редом до други концерни, правителства и организации в подкрепа на декларацията за ангажимент за преход към превозни средства без емисии до 2035 г.“.

Източниците посочват, че макар САЩ да не се ангажират с „изчистването“ на своя автопарк, някои щати, като Калифорния и Ню Йорк, се присъединяват към глобалните усилия.

През лятото Европейската комисия (ЕК) предложи ефективна забрана на превозните средства с изкопаеми горива до 2035 г., придружена от ангажимент за изграждане на мащабна зарядна инфраструктура, за която автопроизводителите апелираха в подкрепа на производствените си планове.

Сформираният в началото на тази година автомобилен концерн Stellantis, както и Honda, Nissan, BMW и Hyundai също не се включват в ангажимента.

От друга страна американската компания за споделено пътуване Uber Technologies Inc. ще се присъедини към шестте автомобилни производителя, споделят източниците.

Според британското правителство съвместната декларация ще бъде подписана и от други компании, включително от веригата хранителни магазини Sainsbury's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Кога тъъъъп, кога? Кажи през коя година ще лъсне тая измама?Преди или след фалита на Тесла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Ягуар е собственост на Форд... а Волво на Geely ... та смалете малко бройката на тия "концерни"!Демек сделката е между двама китайци, двама американци и един немец за разкош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
дори и с ток генериран от въглищни централи , пак има полза от електрифицирането на транспорта , защото въглеродния отпечатък се компенсира за половината живот на електричката ... те тъй ... :))) ... дай друга опорка , тази импа я знае отпреди 3-4 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Мноооого преди тоя срок или затоплистките измами ще са лъснали и изобличени, или зеленашеската енергетика ще се е сринала катастрофално, а най-вероятно и двете. Така че това са безмислени планове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
Да, Полша ще си електрифицира транспорта, с енергия от ТЕЦовете /на въглища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още