IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска кислородни апарати и легла за спешни отделения от ЕС

Като мотив страната ни е посочила резкия скок на новозаразените и смъртните случаи от коронавирус

15:43 | 10.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита. Това обяви говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран от БНР.

Като мотив страната ни е посочила резкия скок на новозаразените и смъртните случаи от коронавирус.

Властите ни са поискали кислородни апарати, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски. 

Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване, обясни Уйвари.

Той уверява, че се преглеждат и наличните запаси на резерва на ЕС, който е разположен в няколко държави.

В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, ЕК ще поеме 75% от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита, увери говорителят на ЕК.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.

Целта на активирането на Механизма на ЕС за гражданска защита е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства, информират от Министерството на здравеопазването.

По този механизъм страната ни може да получи: медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/; апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC); респиратори за инвазивна интервенция; реанимационни легла  за интензивни отделения; пациентски монитори; медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти.

От министерството информират, че засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията, пише в съобщението до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
При положение, че това е вече 3-та година, не можаха ли да го предвидят примерно през лятото още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
А българското правителство не сметна за нужно да ни уведоми. И всеки си трае.Б***х таз честност, прозрачност и почтеност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Лъчо
преди 2 години
Всичко е под контрол . Зелените сертификати вършат работа . Нечуван интерес има и към ваксините ( днес са поставени 4000 първи игли) с тоя темоп до 10г. имаме пълно покритие. Да живее Кацарката .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още