IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускори с най-бърз темп от 1990 г.

През октомври потребителските цени са се покачили с 6,2% спрямо същия месец на миналата година

15:51 | 10.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ продължава да расте. През октомври потребителските цени в най-голямата световна икономика се повишиха с 6,2% спрямо същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда на САЩ. За сравнение - през септември цените се повишиха с 5,4 процента. 

Ускорението през октомври е най-голямо от 1990 г. и увеличава доказателствата за изграждане на инфлационен натиск, тъй като компаниите успяват да прехвърлят  по-високите разходи на потребителите, предава Bloomberg. 

Федералният резерв на САЩ (Фед) приема, че по-високата инфлация е временна и я приписва главно на фактори, причинени от пандемията, като затруднения в доставките. Въпреки това председателят на централната банка Джером Пауъл наскоро призна, че не е сигурно колко дълго ще продължат тези ефекти.

Лaура Рознър-Уорбъртън, старши икономист в MacroPolicy Perspectives, смята, че САЩ навлизат в шестмесечен период на необичайно висока инфлация.

„Мисля, че преминаваме в нова фаза, в която инфлацията е по-разширена и в която нещата ще станат малко по-интензивни“, каза тя. „Част от това се отразява и от факта, че затрудненията във веригите за доставки няма да бъдат решени и в празничния сезон, когато се правят много покупки, и че икономиката върви наистина добре, така че има силно търсене“, допълни Рознър-Уорбъртън. 

Тя очаква промяна, при която по-широк набор от фактори ще стимулират инфлацията, за разлика от ускоренията от предходните месеци, които бяха предизвикани непропорционално от рязко покачващите се цени на превозните средства и възобновяването на сектора на услугите след въвеждането на ваксините срещу Covid-19. „Част от [това] все още изглежда вероятно да е преходна инфлация, но може би не цялата“, каза тя.

Представителите на Федералния резерв следят внимателно мерките за инфлация, за да преценят дали скорошният ръст в цените ще бъде временен или траен. Един такъв фактор са очакванията на потребителите за бъдещата инфлация, които могат да се окажат самореализиращи се, тъй като е по-вероятно домакинствата да искат по-високи заплати и да приемат по-високи цени в очакване на по-висок бъдещ ценови ръст.

Средното ниво на очакванията за инфлацията за следващите три години остава на 4,2% през октомври, същото равнище като през септември, показва проучване на Федералния резерв на Ню Йорк. Това ниво е най-високото от началото на проучването през 2013 г.

 

 

Необичайно високото търсене, стимулирано от продължителен период от правителствени стимули и подобряващ се пазар на труда, е решаващ фактор за по-високата инфлация.

Потребителските разходи нараснаха с годишен темп от 1,6% през третото тримесечие, рязко забавяне от 12% увеличение през предходното тримесечие. Въпреки това голяма част от това забавяне се дължи на недостига на нови автомобили и други дълготрайни стоки. Потребителските разходи за услуги през последното тримесечие се покачиха с бързия годишен темп от 7,9%. 

Фед постепенно оттегля кризисната помощ, която беше заложил по време на пандемията: надзорният орган реши миналата сряда да свие своите покупки на облигации, които в момента възлизат на 120 млрд. долара на месец, започвайки от средата на ноември.

Първоначално обемът на покупките на облигации трябва да бъде намален с 10 млрд. долара, а този на ипотечните ценни книжа - с 5 млрд. долара. Операцията трябва да се повтори в същата степен през декември. Този процес на постепенно намаляване на дозата на паричните инжекции трябва да приключи до следващата година. Ако Фед запази темпа си, това ще се случи през юни 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Не забравяй че CPI не включва жилища, здравеопазване, образование. Реалната инфлация е около 15% сега и ще стане над 25 март месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Абсолютно временна е, тъй като производствената удари 8.6%, следователно и тази има да расте :) Временно е на 6.2%, после и над 10% При 0.8% месец към месец ръст - има няма през март ще е двуцифрена вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още