IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво би станало по българското крайбрежие при повишение на морското ниво

Известна представа дава наводнението от 1979 г., когато морето се надига с около 1,2 метра и са залети къщи в Поморие, Бургас и северната част на Слънчев бряг

17:57 | 11.11.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Климатичните промени са широко обсъждани, особено напоследък в контекста на конференцията на ООН в Глазгоу. Рядко обаче има конкретни изчисления за влиянието им върху България и например за родното черноморско крайбрежие.

При разтопяване на ледените шапки учените говорят за повишение на морското ниво от няколко метра до дори 10 метра.

В България е регистрирано повишение на морското ниво с около 120 см през февруари 1979 г., което може да ни даде бегла представа какво означава морето да се надигне.

Тогава продължителното духане на силен вятър (щорм) от североизток в продължение на повече от три денонощия е причина за наблюдаването на така наречения нагонен ефект по нашето крайбрежие, довел до значително покачване на морското ниво над средно многогодишната му стойност.

В Бургаския залив допълнително влияние за покачване на нивото оказват и физикогеографските условия. Издуханата от вятъра водна маса се насочва към най-западните части на залива и нивото се покачва още повече в сравнение с останалите станции. Тук по време на бурята са отчетени и най-високите стойности на скоростта на вятъра по нашето крайбрежие – 34 м/с (122 км в час). Средната скорост е била 22 - 28 м/с, сочат данни на Института по океанология към БАН.

Покачването се наблюдава във всички станции по нашето Черноморие, където се отчита нивото на морето. На 20 февруари 1979 г. в синоптичната станция на Националния институт по метеорология и хидрология е измерено ниво на Черно море, което е със 120 см над средното. В останалите две станции на института, в нефтеното пристанище и рибното пристанище в Бургас, измерените стойности на превишаване на средното ниво са съответно 124 и 137 см, регистрирани на 18 и 19 февруари.

Щетите от 1979 г.

Поради силното вълнение на морето в Бургаска област са нанесени много щети. В град Поморие е залята крайбрежната ивица с ширина 3 км. Наводнени са 400 къщи и няколко склада, повредени са електрически съоръжения и телефонни линии. Залята е северната част на курорта „Слънчев бряг“ и квартал „Комлука“ в Бургас. В Ахтопол частично е разрушен вълноломът.

В сайта floodmap.net може да се задават различни степени на повишение на морското ниво и да се види кои точно площи биват залети. По данни на сайта Силистра ще е пристанище на Черно море при повишение на морското ниво с 10 метра. Близо до статута на пристанище биха били още градовете Долни Чифлик, Камено и Средец, разбира се, вероятно за доста плитко газене.

Първите засегнати при повишение на морското ниво ще са плажните ивици в сегашния им вид, защото те са с най-ниското ниво. Рибарският плаж във Варна вече е отнесен от морето. Измервания показват, че брегът пред фара при Шабла е намалял от 29 м през 1948 г. на около 13 метра сега. Фарът на нос Галата пък е нов. Старият турски фар бе погълнат от морето през 1998 г.

Остават надеждите морското ниво да не се промени и Черноморието да остане каквото го знаем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 2 години
марияне, необятно *** си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Наскоро Бай Барак Обама си купи имот за 12 млн $ на самият бряг на океана.Човек няма как да не се запита-ако този смугъл симпатяга наистина вярва в тезите,които проповядва за глобалното затопляне , би ли хвърлил 12 млн $ за имот,който след 20 години би се оказал под водата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 2 години
Изглежда , че след като толкова шум се вдига по повод т.нар. глобално затопляне , какво ли ще се случи , ако вместо затопляне , започне вледеняване???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
travelboy
преди 2 години
Ти гледай Дунав да не те погълне преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Океанското ниво се качва с по 3 милиметра на година. Бая ще чакате, дeб-илни зеленаши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
BONI
преди 2 години
Поръчкова статия пълна с глупости. Що 10 метра, защо не 100 или 1000? Защо "обратното на острото" не е посочил с колко метра се вдигало нивото през последните 100 години? Може би защото са нищожни САНТИМЕТРИ и не се връзва с поръчковата теза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
ще дойде морето до мойто село и няма да ходя до Варна чак за риба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Важното е, че Лъндън и Ну Йоок нема да ги има! Па доде доде до нас - я камилата, я камиларя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Какво би станало по българското крайбрежие при повишение на морското ниво ли? По-голяма брегова ивица и наложително ново строителство по нея :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
да се вдигне с 50 метра дано! ... да издави всички неприятни Варненци и Видин на 3 морета! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още