IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Инфраструктурният план ще заличи инфлацията

Инфлацията е реална и е една от най-належащите икономически проблеми на американския народ, призна американският президент

08:34 | 11.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент при посещението си в Балтомор. <em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Американският президент при посещението си в Балтомор. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

 

Президентът Джо Байдън призна, че американците усещат натиска на инфлацията и недостига на стоки, обещавайки, че неговото наскоро подписано инфраструктурно законодателство е част от плана му за преодоляване на разширените последици от пандемията на коронавируса, предава Bloomberg.

„Много хора остават неспокойни за икономиката и всички знаем защо“, каза той в сряда, когато посети пристанището на Балтимор, за да насърчи инфраструктурните инвестиции, които биха облекчили затрудненията във веригите за доставки.

Проявата му на пристанището в Балтимор вероятно ще е начало на обиколка из страната, целяща да популяризира емблематичната му законодателна инициатива, получила миналата седмица зелена светлина от Конгреса.

Байдън заяви, че планът му ще подобри транспортирането на продукти и доставките от чужбина и в рамките на самите Съединени щати. Това, от своя страна, ще доведе до понижаване на цените, намаляване на недостига и до нови работни места, смята той.

Това послание е важно, особено след като правителствени данни показаха вчера, че потребителските цени през октомври са се увеличили с 6,2% на годишна база. Инфлацията се засили с отварянето на икономиката след коронавирусната пандемия, което представлява огромно предизвикателство за правителството на Байдън, което твърди, че нарастването на цените е само временно.

Потребителите „виждат по-високи цени“ и когато „отидат в магазина или отидат онлайн, те не винаги могат да намерят това, което искат и когато го искат“, каза Байдън. „Всичко от галон бензин до самун хляб струва повече", призна вчера Байдън. „Все още сме изправени пред предизвикателства и трябва да се справим с тях устремени напред", добави той. 

Въпреки че инфлацията е „реална“ и „една от най-належащите икономически проблеми на американския народ“, има и много добри признаци в икономиката, каза той. „Работните места се увеличават, заплатите се повишават, стойностите се повишават и спестяванията се увеличават“, каза още той.  Една от трудностите пред намаляването на инфлацията са задръстените пристанища. Кораби чакат дълго време, за да разтоварят стоката си, което води до недостиг на продукти и довежда до опразване на рафтовете в магазините.

Законопроектът за инфраструктурата, който Байдън планира да подпише в понеделник на двупартийна церемония в Белия дом, е част от „план да завършим работата по връщането ни към нормалното състояние след пандемията и да имаме по-силна икономика, отколкото сме имали някога“, добави той.

Посещението на президента имаше за цел да демонстрира ползите от инвестициите, които планът за 550 млрд. долара ще осигури в цялата страна. С нови кранове и втори порт на 50-футова дълбочина пристанището на Балтимор ще може да приема някои от най-големите контейнерни кораби в света.

Но събитието в крайна сметка беше засенчено от доклада в сряда сутринта (местно време), който показа, че цените се покачват с най-бързия темп от повече от 30 години, а индексът на потребителските цени се ускори с 6,2% през октомври спрямо година по-рано по данни на Министерството на труда.

Байдън изтъкна аргумента, че подобренията в Балтимор и в други пристанища в САЩ ще помогнат за подобряване на проблемите с веригите за доставки, които според него са допълнително изострени от пандемията. Чуждестранните доставчици и спедитори понякога са затруднени от вируса, докато вътрешното търсене се е променило, тъй като много хора са харчили по-малко долари за ресторанти и услуги. „Covid-19 промени начина, по който прекарваме времето и харчим парите си“, каза той. В същото време според президента американците вече имат повече пари за харчене. „Доставят се повече продукти от всякога. Това е така, защото хората имат малко повече, отколкото миналата година. И това е хубаво нещо“, добави президентът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Отпушването на логистиката ще УСКОРИ инфлациятаСтоките на тези кораби са произведени в Китай , а там производствената инфлация е над 10 % - около 13 %. Вземете предвид и оскъпяването, до което води чакането в океана - всичко това влезе ли в икономическия живот в САЩ бизнесите ще трябва да вдигнат цените рязко за да компенсират, или ги грози фалит!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
Бидона прилича в поведението си на Елцин, малко преди распада на Съветския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Той ако чака инфраструктурния план да се реализира, да подейства и да потуши инфлацията, смятай поне 2-3 години ще трябват за целта. Минимум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
Имат инфлация, защото се оливат в печатането на пари. За печатането на пари е отговорна ФЕД т.е. ФЕД прави инфлацията, а не някакви си доставки и пристанища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Само прекомерният дълг да не заличи икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още