IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск продаде акции на Tesla за първи път от 2016 г.

50-годишният милиардер е продал акции на производителя на електрически автомобили за 5 млрд. долара

08:51 | 11.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск продаде акции на производителя на електрически автомобили за 5 млрд. долара, малко след като проведе анкета в Twitter дали трябва да продаде 10% от огромния си дял в компанията. Най-богатият човек в света досега се е освободил от повече от 4,5 млн. акции през тази седмица, показват подадените до регулаторите документи в сряда. Това са първите му продажби на акции от повече от пет години, предава Bloomberg.

В понеделник той е продал акции на стойност около 1,1 милиарда долара, за да плати данъци върху доходите от акциите, които също е упражнил този ден, показват два от документите. Тези трансакции са били извършени въз основа на предварително подготвен план за търговия, приет в средата на септември.

Във вторник и сряда Мъск е извършил останалите продажби. Досиетата, описващи тези продажби, не показват да са били предварително планирани.

Документите не хвърлят светлина върху това дали анкетата на Мъск през уикенда в Twitter е имала някакво влияние върху решението му да извърши някои или всички трансакции - или дали той ще продължи да продава, докато не достигне прага от 10%. За да стигне до там, той ще трябва да се отърве от приблизително 17 млн. акции и дори повече, ако включи и допълнителни опции.

Опциите, които Мъск упражнява сега, са от голямо възнаграждение, което получи през 2012 г. Той трябваше да ги упражни преди август следващата година, иначе срокът им би изтекал. Данъците върху такива сделки обикновено се покриват чрез незабавно разпореждане с част от новопридобитите акции. По-рано тази година Мъск каза публично, че вероятно ще упражни опциите, спечелени през 2012 г. в близко бъдеще.

Възможно е продажбите да са извършени независимо от резултата от анкетата в Twitter, ако се има предвид, че са направени по предварително уреден план. Но условията на такива планове не подлежат на публично оповестяване и ръководителите имат свобода да ги отменят или променят по всяко време.

И все пак изненадващият своеобразен референдум в Twitter срина акциите на Tesla в понеделник и вторник, изтривайки 50 милиарда долара от нетното богатство на Мъск. Акциите на Tesla поскъпнаха с 4,3% в сряда, за да затворят на ниво от 1 067,95 долара, намалявайки загубите за тази седмица до по-малко от 13%. След като първите няколко сделки бяха оповестени, акциите поскъпнаха с 2,7% в следборсовата сесия.

За последно милиардерът продаде акции през 2016 г., когато упражни опции и продаде някои от новопридобитите акции, за да покрие данъци върху доходите за около 590 млн. долара.

В съобщението си за анкетата от 6 ноември Мъск написа, че „напоследък много се говори за нереализираните печалби като средство за избягване на данъци, така че предлагам да продам 10% от акциите си на Tesla“. Почти 58% от 3,5 милиона гласа бяха подадени в полза на продажбата.

50-годишният Мъск е най-богатият човек в света със състояние от почти 300 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още