IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупките на облигации на ЕЦБ може да приключат още следващата есен

Това обаче ще зависи от развитието на инфлацията, коментира гуверньорът на Австрийската централна банка

12:16 | 11.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Роберт Холцман. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Роберт Холцман. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да спре покупката на облигации най-рано през следващия септември, ако инфлацията изглежда устойчиво да се е върнала към официалната цел. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман, цитиран от Bloomberg.

Цел на въведената през 2015 г. програма за покупка на активи трябваше да бъде връщането на ръста на цените към целта на банката от 2%, посочи Холцман, който е начело и на Австрийската централна банка.

„Така че елиминирането на условието и оттам краят на програмата може – в зависимост от развитието на инфлацията – да се случат през септември или в края на годината“, каза той в сряда в Лондон.

Ръководството на ЕЦБ ще се срещне отново след пет седмици - среща, на която трябва да бъде формулиран пътят на постпандемичната им политика. И макар че управителят на ЕЦБ Кристин Лагард вече сигнализира за спиране по план през март на пандемичната покупка на активи, то няма консенсус за бъдещето на стандартната програма на банката за покупка на облигации – по която в момента се купуват ценни книжа за 20 млрд. евро на месец.   

Инфлацията в еврозоната, която остана подтисната през годините след световната финансова криза, сега е на ниво от два пъти официалната средносрочна цел.

Холцман, който очаква ръстът на цените да остане над 2-та процента и през 2022 г., е против каквато и да е било промяна в конвенционалната програма за покупка на облигации. Той също така не е съгласен и с нов кръг целеви дългосрочни операции по рефинансиране, които да насърчават банките да отпускат заеми на реалната икономика.

„Анализите на данните, които имаме, показват, че ефектите върху допълнителното кредитиране са много малки“, каза той. „Не виждам причина това да продължава – икономическите ефекти са слаби“, допълни банкерът.

Сега фокусът е върху пътя на инфлацията. Според прогноза на Goldman Sachs тя ще се установи на ниво от половин процентен пункт над предпандемичния си размер. Това означава, че естественият лихвен процент – при който икономическият растеж нито е стимулиран, нито се свива – може да получи сходен тласък като този след кризата от 2008 г.

„Инфлация под 2% в края на 2022 г. – не бих заложил, че това ще се случи“, каза Холцман. Моделите показват, че стойността ще спадне под това ниво през 2023 г. или 2024 г., допълни той.

През 2022 г. инфлацията се очаква да е 2,2% според нова прогноза на Европейската комисия, която се очаква да бъде публикувана по-късно в четвъртък. ЕЦБ трябва да представи свои собствени прогнози на срещата си следващия месец.

И макар някои национални централни банки вече да увеличиха лихвите с повече от очакваното – Полша и Чехия например, то ЕЦБ настоява, че няма да предприеме скоро такива мерки. По думите на самата Лагард увеличение на лихвите догодина не се обсъжда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Ахъм... щото Франция или Испания за пример са цъфнали и вързали. Всичко зависи от това, кога ще изпуши маслото на печатарката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mvr0306
преди 2 години
Много "щадящо" заглавие - още следващата есен - демек след година, ама може, пък може и да не стане. Ясно е, това е приказка без край, няма как да спрат да купуват без да има впоследствие сериозни сътресения в икономиката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 2 години
Ако ЕЦБ спре да купува, Италия фалира на момента. Изобщо не виждам как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още