IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко заплаши да спре транзита на газ към ЕС заради спора с Полша

Ако те наложат допълнителни санкции, които са неприятни и неприемливи за нас, ще трябва да отговорим, предупреди президентът

13:21 | 11.11.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко.<em> Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: Bloomberg LP

Беларуският президент Александър Лукашенко заплаши да "врътне кранчето" на газа към Европейския съюз, ако Полша затвори границата си за хилядите мигранти, които искат да преминат от страната му в ЕС.

„Ако те наложат допълнителни санкции, които са неприятни и неприемливи за нас, ще трябва да отговорим“, каза Лукашенко, пред държавната медия Belta по време на среща с членове на правителството в Минск, цитиран от Bloomberg.

Лидерът, който е на власт от 1994 г., заяви също, че е поискал Русия да разположи стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия, за охрана на границите на Беларус. Също така се обмисля и пълно спиране на карго транспорта към Европа през страната, както и други мерки.

Хиляди мигранти, най-вече от Близкия изток, продължават да чакат възможност за преминаване в ЕС край границата на Беларус с Полша. Съседна Литва, която е изправена пред сходен проблем, призова ООН да отвори хуманитарен коридор в Беларус.

В началото на седмицата Полша отправи обвинения срещу Беларус, че опитва да предизвика голяма конфронтация, след като видеоклипове показаха стотици мигранти, които се насочват към полската граница и някои опитват да преминат оградата.

Европейският съюз, от който Полша и Литва са част, също обвинява Минск, че насърчава мигрантите от Близкия изток и Африка да преминават в ЕС като форма на хибридна война за отмъщение заради западните санкции срещу правителството на Лукашенко за злоупотреби с човешки права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Bъшльо, "фалирала" Италия има по-голямо БВП от расията, или не знаеш? Волен/Костя Копейкин не ви ли ги казват тия работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"Те и онанистите са си самодостатъчни." .............и те бОли патката за све , налЕ стовенче ...да са здрави кунките само ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Русия се превръща в самодостатъчна държава? Ти сериозно ли? Първо, икономиката на Русия е изцяло зависима от продажбата на суровини на ЕС. Русия може без Китай, САЩ, и други, но не и без нас. Най коментираните статии тук са за газовите интереси на Русия ако не си забелязал. Всички руски роби са винаги на линия да защитават тези интереси, защото от тях зависи оцеляването на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
" Втората толкова ги е страх от намаляваснето на доставките че в думите на Лукашенко виждат призрака на спреният газ." Това е по вероятното Знае се че на страха очите са големи особено пък журналистическите ,те освен че са големи са и паникьорски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а как според теб се случват така наречените количествени улеснения... комрад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Дакелчето на джуджето се зъби от време на време иначе ще го забравят кой е тоя *** Лукашенко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
Моабет да става
преди 2 години
И къде в думите на Лукашенко се казва нещо за кранчето?Казва "ще трябва да им отговорим". Това всеки може да го тълкува както си иска. Аз например смятам, кранчета е нож с две остриета. Освен Европа ще пострада и Газпром който няма да може да изпълни договорени заявки. Освен това спирането на кранчето означава и спиране на транзитните такси които са толкова важни за Беларус. Защо след толкова плюене срещу атомната централа когато балтийските страни и Украйна поискаха ток Лукашенко не им каза: -Няма ток за вас злоезичници! Вместо това разреши доставките в пълен обем. Защото никой не се отказва пари дори и при влошени отношения. Едва ли Лукашенко е толкова глупав и ще почне да реже финансовият клон на който се радва в момента. Приказките му и самолетите са само едно надуване и демонстрация на мускули. Да не мислите че заради няколко хиляди мигранти някой ще разреши на Полша да почне война а пък Русия ще приеме това като основателен довод да се ползват ядрени бомби. Хайде по-сериозно. Колко мигранти има вече в Европа? Тези 2-3 хиляди на границата с Полша са като капка в морето. С какво те ще променят толкова текущата ситуация с мигрантите в Европа? Просто и двете страни се таралежат едни срещу други. -Ние няма да признаем изборите и приемаме Тихановска за президент /между другото и тя в известен смисъл е мигрант/. И още ще поканим фирми от Беларус да се преместят при нас и ще приемем техните служители като мигранти. -Така ли ние пък ще допуснем и истински мигранти да дойдат при вас. -Ние пък ще насъскаме Европа срещу Беларус и ще наложим санкции. -Ние пък ще отговорим подобаващо. И сега някой в тези приказки вижда заплаха за транзита. Допускам две версии: Първата някой се опитва да манипулира отново цените на спотовият пазар на газ. Втората толкова ги е страх от намаляваснето на доставките че в думите на Лукашенко виждат призрака на спреният газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
mvr0306
преди 2 години
Ихаа, ЕЦБ съществува за да купува дълга на фалирали държави като Италия, и те вместо да го платят да продължават да трупат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Вярно! В случаят обаче Сyльо е в Минск, а Пyльо в Москваа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Те и онанистите са си самодостатъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още