IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 20-о място в света по достъпност на жилищата

У нас са необходими 13 години за изплащането на жилище от 100 кв. м със средна заплата, ако тя не бъде харчена за нищо друго, изчислява британска компания

16:41 | 11.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Maya Anwar Siddiqui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maya Anwar Siddiqui/Bloomberg

България е поставена на 20-о място в глобално изследване на достъпността на жилищата на британската компания Roofing Megastore, занимаваща се с доставки на строителни материали.

Според данните на компанията у нас средната цена на апартамент от 100 кв. м е 100 384 долара, а годишната заплата достига средно 7748 долара. Въз основа на тези данни Roofing Megastore изчислява, че у нас са необходими 13 години за изплащането на жилище от 100 кв. м със средна годишна заплата, ако тя не бъде харчена за нищо друго, точно колкото и в Нова Зеландия. Годишната заплата в България съставлява 7,72% от цената на жилище от 100 кв. м.

За сравнение в Румъния, която е на 43-о място по достъпност на жилищата, са необходими почти 17 години за изплащането на жилище от 100 кв. м със средна годишна заплата. В Гърция са необходими 16,7 години, което поставя страната на 40-о място, а в Турция са необходимо 14,5 години, с което страната заема 29-о място.

Саудитска Арабия, където средната годишна заплата надхвърля 20 350 долара, а апартамент от 100 кв. м струва само 90 774 долара, е страната с най-достъпни жилища през 2021 г., показва изследването, цитирано от онлайн изданието World Property Journal.

За целите на класацията отделът за анализи на Roofing Megastore е изчислил средната цена на квадратен метър жилищна площ в 109 страни в света, след това тя е била умножена по сто, за да се достигне до средната цена на жилище от 100 кв. м.

За по-точна картина на достъпността са взети предвид и средните доходи след данъци, като компанията показва дела на годишната заплата в цената на жилище от 100 кв. м. За да покаже и големите разлики между най-достъпните и най-недостъпните пазари, изследването разкрива колко години ще са необходими за закупуването на жилище от сто квадратни метра със средна годишна заплата.

Заплатата за една година в Саудитска Арабия се равнява на над 22% от цената на цяло жилище, а това означава, че са необходими по-малко от пет години за придобиване на дом при спестяване на цялата заплата.

На второ място е Южна Африка, където средната годишна заплата се равнява на 18% от средната стойност на жилищен имот. На трето място са САЩ, където средната годишна заплата е равна на малко над 15% от цената на жилището.

В Пуерто Рико годишната заплата е малко над 21 600 долара, а средната цена на жилище от сто квадратни метра е почти 240 хил. долара. Това означава, че средната годишна заплата е около 14% от цената на жилище, което отрежда на страната четвърто място в класацията.

Обединените арабски емирства завършват топ пет, като там средната цена на жилищата е почти 240 хил. долара, а годишната заплата надхвърля 32 500 долара.

В десетката на най-достъпните страни за закупуване на имот попадат още Палестинската автономия, Оман, Исландия, Кипър и Катар.

На другия полюс са Хонконг и Южна Корея, които попадат в топ 10 на най-недостъпните страни за закупуване на жилище.

На първо място сред най-недостъпните страни за придобиване на дом обаче е Гана, където средната цена на имот от 100 кв. м е малко над 510 хил. долара, но средната годишна заплата е едва около 3420 долара. Това означава, че са необходими 149 години за спестяването на достатъчно пари за закупуване на жилище, ако цялата заплата не бъде харчена.

На второ място е Шри Ланка, където средната цена на апартамент от 100 кв. м е около 213 хил. долара, но средната годишна заплата е малко под 3000 долара. Това означава, че там ще са необходими 75 години за закупуване на жилище от сто квадратни метра.

Хонконг, където средната цена на апартаментите с площ от 100 кв. м е над 2,7 млн. долара и е най-високата в света, заема трето място в класацията. Средната годишна заплата в града е почти 38 хил. долара, което се равнява на 1,36% от средната цена на жилище. Жител на Хонконг трябва да спестява 73,4 години, за да си позволи голям апартамент.

На четвърто място е Ямайка, където човек със средни доходи трябва да спестява над 61 години за покупката на дом от 100 кв. м. В топ пет попада и Иран, където за подобен имот хората със средни доходи трябва да пестят 58 години.

Южна Корея заема седмо място в класацията на най-недостъпните страни за закупуване на имот след Филипините. В страната средната годишна заплата е малко над 26 500 долара, докато цената на жилище от 100 кв. м надхвърля 1 млн. долара. Това означава, че на местните жители със средни доходи ще са необходими 47 години за закупуване на дом.

„Макар че в действителност е невъзможно да се спестят 100% от заплатата и да не се използва за обичайни разходи за живот, необходимият период за закупуване на дом илюстрира разликата между най-достъпните и най-недостъпните страни в света за придобиване на жилище“, коментира Джан-Карло Гроси, управляващ директор на Roofing Megastore.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
И ако харчиш половината за друго, станаха 26г. като сложим, че това е най-вероятно с кредит от банката и на тях трябва да върнеш 1/3, ето ти ги 30г., през които вероятно ще имаш нужда и от поне един ремонт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Жилищата, цените им или наемите, са основен заробващ фактор за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още