IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтите и климатичните промени увеличават броя на бежанците в света

През първата половина на годината принудително разселените лица в света са се увеличили с над 1,5 млн. души

16:31 | 11.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

Тенденцията за нарастване на случаите на принудително разселване по света продължава и през 2021 г. Над 84 милиона души са били принудени да напуснат домовете си поради конфликти, насилие и последици от изменението на климата. Това показват данните от доклада Mid-Year Trends за периода януари-юни 2021 г., изготвен от Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН).

Според доклада през първата половина на 2021 г. принудително разселените лица в световен мащаб са се увеличили с над 1,5 милиона. До голяма степен това се дължи на нарастване на броя на вътрешно разселените лица, които бягат от различни конфликтни зони, повечето от които в Африка. Докладът отбелязва, че наложените рестрикции по границите поради пандемията от COVID-19 продължават да ограничават достъпа до закрила на много места по света

„Международната общност не успява да предотврати насилието, преследването и нарушенията на правата на човека, които продължават да бъдат основната причина милиони хора да напускат домовете си“, заяви Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците. „Последиците от изменението на климата допълнително усложняват ситуацията в различни региони по света, където са настанени хора, принудени да напуснат домовете си“, допълва той.

Към момента близо 51 милиона души са разселени в пределите на собствената си държава. През първата половина на 2021 г. най-голямо нарастване на вътрешно разселените лица се наблюдава в Африка, включително в Демократична република Конго (1,3 милиона) и в Етиопия (1,2 милиона). По данни от доклада насилието в Мианмар и Афганистан e принудило над половин милион души да напуснат домовете си в периода януари-юни 2021 г.

Броят на бежанците по света също продължава да нараства през първата половина на 2021 г., достигайки близо 21 милиона души. Най-много нови бежанци за периода идват от общо пет държави - Централноафриканска република (71 800), Южен Судан (61 700), Сирия (38 800), Афганистан (25 200) и Нигерия (20 300).

„Международната общност трябва да удвои усилията си за постигане на мир и в същото време трябва да осигури необходимите ресурси за разселените общности и приемащите ги страни. Общностите и държавите с най-малко ресурси продължават да поемат най-голямата тежест в защитата и грижата за принудително разселените лица, затова те трябва да бъдат по-добре подкрепени от международната общност“, добави Гранди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Ама разбира се. Половината бягат от повишеното ниво на световния океан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още