IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С ускоряването на инфлацията златото отново се връща на мода

Ралито на златото показва, че пазарът не очаква Федералният резерв да предприеме допълнителни действия за справяне с инфлацията

20:15 | 11.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През по-голямата част от годината ускоряващата се инфлация беше лоша новина за златото. Сега тя дава тласък на метала, предава Bloomberg.

Макар че златото често е купувано като начин за защита на богатството, когато цените на потребителските стоки растат, тази година инфлацията натежава върху метала, докато инвеститорите очакват, че тя ще накара Федералния резерв да ограничи мерките си за стимулиране на икономиката. Но заради решителността на Фед да запази лихвите ниски, докато безработицата остава висока, притесненията за излизане на инфлацията от контрол засилват привлекателността на златото.

Това стана явно в сряда, когато златото отбеляза ръст и прекъсна 15-месечната тенденция за поевтиняване, след като публикувани данни показаха, че цените на потребителските стоки в САЩ са нараснали с най-бързия си темп от 1990 г. В четвъртък спот цените нараснаха с 0,9%, след което ограничиха част от ръста.

Инфлацията не е преходна, казва Ники Шийлс, ръководител на стратегията за металите в компанията MKS (Switzerland) SA. „Тя дава известна инерция. Това е промяна спрямо предишното мислене, откакто Фед заяви, че ще започне да ограничава стимулите“, допълва Шийлс. злато злато

Ралито на златото през последно време показва, че пазарът не очаква Фед, която миналата седмица обяви, че ще забави темпа на изкупуване на облигации, да предприеме още действия за справяне с инфлацията в момента. Това създава благоприятна среда за метала, при която инфлацията подкопава доходността от облигациите, държана под контрол от стимулиращите мерки, и засилва привлекателността на активи, които не носят лихви, като златото.

Цената на ценния метал спадна под 1700 долара за тройунция до средата на август, с което спадът ѝ спрямо рекордния връх от 2020 г. достигна 19%. Причината са притесненията, че Фед ще затегне политиката. Цената нарасна с 0,5% до 1858,13 долара за тройунция към 15,05 ч. в Лондон, близо до най-високото ниво от юни насам.

Внимание от Фед

Металът се търгуваше малко под ключово ниво на съпротива преди данните за инфлацията в САЩ в сряда и част от ръстовете може да са резултат от техническо купуване. Сега вниманието се насочва към изказвания на представители на Фед относно реакцията им на данните.

“Очакваме, че Фед ще даде сигнал за по-бърз темп на ограничаване на стимулите на заседанието идния месец“, коментира Аакаш Доши, анализатор в Citigroup. Пазарите на краткосрочни облигации очакват по-бързо повишаване на лихвите, което „може би показва само временен или бавен стремеж към златото през зимата“, допълва той.

За разлика от цените покупките чрез борсово търгувани фондове остават вяли, като те са близо до най-ниското ниво от май 2020 г. насам. Вероятно ще са необходими повече покупки за задържане на сегашното рали. Злато Злато

Инфлацията се ускорява не само в САЩ. Публикувани през последно време данни показаха, че тя се забързва с най-силния си темп от десетилетия и в Китай, Япония и Германия и има признаци, че това стимулира ново физическо търсене на злато.

„Германските частни инвеститори вече реагираха на ускоряването на инфлацията през последно време с растящо търсене“, казва Александър Зумпфе, старши трейдър в компанията Heraeus Metals Germany GmbH & Co.

„Наблюдаваме значително нарастване на интереса към покупката на златни кюлчета“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
И това е само начлото! Следете за ръста на производствените цени , а не инфлацията , където са възможни манипулации. Обективно няма как да бъде другояче след толкова много напечатани пари. Разбира се , както и до сега, се опитват да прехвърлят инфлацията на гърба на тези които произвеждат ,но територията на госпоствуващата в момента валута се свива , а от там и възможностите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Правилно инвестирах в могъщи златодобивни компании лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
С ускоряването на инфлацията златото отново се връща на мода >> Объркалисте се нещо. Шиткойните са необятно поле за инвестиции. Ако всичкия незаконен капитал го изкупи, па ще измислят нов шит! Е те там, какво някакви блестящи жълти дрънкулки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още