IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на акции на Мъск отразява обичайна практика сред милиардерите

Безос, Зукърбърг и Бил Гейтс са продали акции за милиарди долари през тази година, което е оказало малко влияние върху стойността на книжата на техните компании

17:53 | 12.11.21 г. 4
<p>
	Ръководителят на Tesla Inc. Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Ако търговията с акции на Amazon, Microsoft, Facebook и други компании, ръководени от милиардери, е някаква индикация, решението на съоснователя на Tesla Илон Мъск да се раздели с част от своите акции в компанията може да няма негативен ефект върху борсовото представяне на производителя на електромобили в дългосрочен план, пише Ройтерс.

Мъск, който продаде акции на Tesla на стойност около 5,7 милиарда долара през последните няколко дни, ще остане най-големият акционер в Tesla, с приблизително 15,5% от акциите на компанията. Основателят на Amazon Джеф Безос, за сравнение, притежава около 14% от онлайн търговеца на дребно, докато Марк Зукърбърг държи около 14% от Meta Platforms Inc., компанията майка на Facebook, и контролира по-голямата част от акциите от клас B. 

Безос, Зукърбърг и Бил Гейтс са продали акции на стойност милиарди долари през тази година, което е оказало малко забележимо въздействие върху цената на книжата на техните компании, изтъкват анализатори и инвеститори. 

Tesla, разбира се, не може лесно да се сравни с тези компании, нито Мъск с техните основатели и ръководители. Акциите на Tesla поскъпнаха с повече от 1400% през последните две години, а компанията обикновено е склонна да предизвиква крайни реакции от страна на  институционални инвеститори и такива на дребно.

Мъск е известен със своята активност в Twitter – където преди дни попита дали трябва да продаде 10% от своя дял в Tesla – и предизвика същите крайни реакции като самата компания.

И все пак мнозина от Уолстрийт смятат, че въздействието от потенциалната продажба на акции на Мъск може да е преувеличено. Цената на акциите на Tesla се понижи с близо 15% от своя пик от 4 ноември, като падна след анкетата в Twitter и се възстанови по-късно през последните няколко сесии.

Продажбата на 10% от дела в Tesla изглежда разумен ход за Мъск предвид скока в цената на акциите на компанията, които са прибавили повече от 50% към стойността си от началото на годината, коментира Рос Гербер, президент на Gerber Kawasaki и дългогодишен акционер в Tesla.

„Всеки голям технологичен предприемач и собственик на биткойни осребрява огромни количества капитал в момента срещу огромна печалба, така че решението на Мъск е умен ход и той просто го обяви по типичен за него начин“, посочва Гербер. В същото време Безос продава акции за 2 млрд. долара и никой не реагира, добавя той.

Безос е продал акции на Amazon на стойност около 8,8 милиарда долара през тази година, след като през 2020 г. той се е разделил с книжа за приблизително 10 млрд. долара. Приходите от продажбата са използвани отчасти за финансиране на неговата компания за космически полети Blue Origin.

Тези продажби вероятно са имали „незначително“ влияние върху цената на акциите на Amazon.com, смята Антъни Чукумба, анализатор в Loop Capital. Акциите на Amazon поскъпнаха със 7,8% от началото на тази година, значително по-бавен темп спрямо 23,8-процентния ръст на S&P 500, тъй като инвеститорите преминаха към циклични акции на фона на икономическото възстановяване.

Междувременно Марк Зукърбърг продава акции почти всеки ден тази година чрез периодично споразумение за продажба. Тези продажби не са оказали „забележимо“ влияние върху цената на акциите на компанията, изтъква Джо Бонер, анализатор в Argus Research. Акциите на компанията поскъпват с 20,7% през тази година.

Бил Гейтс може би представлява най-доброто сравнение относно решението на Мъск. Той се отказва от своя дял в Microsoft, като в продължение на повече от десет години продава по 20 млн. акции всяко тримесечие.

Акциите на Microsoft продължават да поскъпват въпреки тази последователна продажба отчасти защото инвеститорите виждат продажбите като част от плана на Гейтс да осигури повече средства за благотворителност, а не индикация за липсата му на увереност относно бъдещето на компанията, посочва Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities.

Джордж Шулце, ръководител на Schultze Asset Management, споделя, че продажбата на акции на Tesla, извършена в момент, когато автомобилни производители като General Motors се разширяват на пазара на електрически превозни средства, предполага, че ралито при книжата на Tesla може да се охлади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Бе не е баш така.Вярно,че делът му в МС сега е само малко над 1%, но това са си все пак близо 30 млрд $.Не е като да е без хич, близо една четвърт от състоянието на Били все още е свързано с Мс....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е ти голямо откритие направи.Ясно е,че такъв ръст не може да има постоянно.Няма дърво,което да расте до небето.Много по-вероятно е догодина да има спад, особено ако лихвените проценти започнат да растат, нещо,което изглежда все по-сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Но тези продажби на милиардерите, какво ни показват - май-догодина няма да има този ръст. Сега част от обяснението е - за да платят данъци, ама има и други скрити неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Хахаха Били няма общо с М$ от десетилетие и горница, човека фондация направи - не го слагайте дори в едно изречение с тия двата смешника :) Били богати - голям праз, файда никаква - само избягват да плащат данъци, останалите седите бедни за тяхна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още