IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Ще внесем консервативен, но и достатъчно "отворен" бюджет

Ще бъдат публикувани серийните номера на всички машини и устройства за гласуване и номерата на секциите, в които ще бъдат разположени, обяви премиерът

10:02 | 12.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство работи усилено по проекта на бюджета за следващата година. Рамката ще бъде внесена в 47-ото Народно събрание. Това каза в отговор на въпроси на граждани и медии служебният премиер Стефан Янев, който гостува в рубриката „Властта говори! Открито!“ във Facebook страницата на правителството. 

Министър-председателят увери, че предложените разчети ще бъдат достатъчно консервативни, но и в същото време „отворени“, така че партиите в парламента да могат да определят приоритетите по разходването на средствата и да намерят балансите между отделните пера.

Според Янев работа на партиите в парламента и на новото мнозинство е да определят кой ще бъде водещият приоритет в бюджета за догодина.

Относно последните емисии държавен дълг, служебният министър-председател подчерта, че е поет нов дълг, но той е заложен в Закона за държавния бюджет и не е по решение на служебния кабинет, а защото предишното правителство го е заложило в разчетите за тази година. 

Янев анонсира още, че първоначалните данни за инвестициите в страната за 2021 г. са добри, а през последните 6 месеца у нас са дошли над 500 млн. лв. инвестиции. Открити са 1500 нови работни места, голяма част от които извън София. Според него по отношение на безработицата България се намира на много добро място с ниски показатели, въпреки кризата.

Относно изборите премиерът увери, че българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са направили всичко необходимо, за да осигурят честен и сигурен вот.

По думите му машини и устройствата към тях - флашки и карти, на които ще се гласува, са със серийни номера и точният им брой е добре известен. Няма как да се инсталира софтуер на допълнителни устройства, категоричен е Янев.

За да бъдат спокойни гражданите, ще бъдат публикувани серийните номера на всички машини и устройства и номерата на секциите, в които ще бъдат разположени. Така всеки, който иска, ще може да провери дали машината в неговата секция отговаря на описанието.

„Определени партийни интереси искат да внушават, че машинното гласуване може да се манипулира и така да дискредитират самото гласуване“, каза още Янев и призова партиите да са по-обрани в говоренето за машините и изборите.

Относно връщането на учениците в клас, Янев обяви, че се планира скоро в училище да се върнат и децата от 5-и до 8-и клас. Премиерът съобщи, че днес са пристигнали достатъчно количества тестове, които ще стигнат за училищата в цялата страна, а в идните дни се очакват още доставки.

Служебният премиер коментира и строежа на магистрала "Хемус". Той обяви, че вече са предприети действия за отчуждаване на земите в участъците, които все още нямат разрешителни за строеж, но на които е започнала някаква дейност. „Магистралата е приоритет и строителството ще продължи, но трябва да се строи по прозрачен и отговорен начин“, обяви Янев.

На въпрос докога ще продължава да се изисква зеленият сертификат, той отговори, че краткото или дълго затваряне е оценено от служебния кабинет като по-лошия вариант.

„За нас по-мекият вариант е именно зеленият сертификат. Това е временна мярка и цели намаляване на възможността за предаване на заразата. От началото на сформирането на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата по никакъв начин. Това би било икономически неизгодно и освен, че може да докара отделни икономически субекти след затварянето да не могат да отворят, това се отразява и на личностното общуване. Мисля, че мерките към момента дават резултат. През последните дни имаме по-голямо число на оздравелите от това на новозаразените“, каза още служебният премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
накратко - всичко е по план, кораба потъва бавно и има вода за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още