IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на инфлацията в САЩ може да предизвика пазарна паника

Най-стръмното покачване на цените от 90-те години насам може да накара Фед да намали покупките на активи по-бързо от очакваното

08:19 | 16.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв се опита толкова упорито да избегне повторението на „пазарната истерия“ от 2013 г. - и беше толкова успешен в това - че в крайна сметка може да се получи силен обратен ефект, пише за Bloomberg Брайън Чапата, CFA.

Само седмица след като централната банка обяви, че ще започне да намалява месечните си покупки на облигации в размер на 120 милиарда долара с темп, който ще продължи осем месеца, данните на Министерството на труда показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ (CPI) е нараснал с 6,2% през октомври спрямо година по-рано, най-бързият годишен темп от 1990 г. насам. Месечният ръст е 0,9%, най-рязкото увеличение от четири месеца. Междувременно основната инфалция, която изключва волатилните цени на храните и енергията, скочи до 4,6%. Председателят на Фед Джером Пауъл призна на пресконференция преди това, че „нивото на инфлация, което имаме в момента, изобщо не е в съответствие с ценовата стабилност“. И така, какво би казал той за тези последни данни?

В интерес на истината, той или други ръководители на Фед не могат да кажат много, освен да се придържат към своята линия, че очакват това ниво на инфлация в крайна сметка да се окаже преходно и да отшуми около средата на следващата година. Всъщност президентът на клона на Фед в Сан Франсиско Мери Дейли каза след доклада за CPI, че е „преждевременно“ да се променя нагласата относно повишаването на лихвените проценти. Едва ли е съвпадение, че прогнозираната времева рамка на централната банка за затихване на инфлационния натиск се съчетава перфектно с настоящия ѝ курс за намаляване на покупките на активи.

Проблемът, както моят колега в Bloomberg Конър Сен отбеляза в Twitter, пише Чапата, е, че очакванията на Фед и администрацията на Байдън за инфлацията тази година бяха напълно погрешни. Ръстът на цените продължи по-дълго от предвижданото. И най-важното е, че те вече не са в състояние да посочат очевидните особености в процеса на отваряне на икономиката като причина за ускорената инфлация. „Истински страшното е, че търся подобно отклонение, но не мога да намеря такъв“, каза в Twitter Майкъл Аштън, известен още като Inflation Guy. Bloomberg Economics не очаква основната инфлация да достигне пик преди януари.

Обикновено този вид широко разпространена загриженост за инфлацията, когато пазарът на труда е затегнат според много измерители, би изисквал регулаторен отговор. Но какво трябва да направи Фед? Пауъл даде да се разбере, че централната банка няма да повишава лихвените проценти, докато все още купува облигации. Трейдърите изобщо не трябва да свързват намаляването на покупките и увеличаването на лихвите, каза той, защото последното изисква по-строг тест.

Единственият регулаторен лост, който Фед може да дръпне в момента, е да ускори намаляването на покупките на активи. Но има основателна причина да се смята, че подобен ход би изнервил хората, потенциално причинявайки, ами, пазарна паника.

Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Няма място за паника, корабът потъва по план, вода ще има за всички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Сегашната инфлация в САЩ е лесно разрешим икономически проблем.Злокобната парична процедура на Федералния резерв да прилага неправилен метод за предоставяне на долари за ползване със срок за връщане е сегашната водеща причина за инфлацията в САЩ.Съответните органи на държавната власт в САЩ са с недостатъчно разбиране за инфлацията. С този подход успешното държавно противодействие срещу инфлацията е невъзможно.Прекратяването на сегашната водеща причина за инфлацията в САЩ е възможно. Необходимо е да се въведе подобрен метод за обществена употреба на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
Може? ФЕД вече са дриснали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още