IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Разликата във възстановяването на бедни и богати страни се задълбочава

Богатите страни трябва да пренасочат специални права на тираж към по-бедните, смята Кристалина Георгиева

11:23 | 13.11.21 г. 1
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Световната икономика се възстановява и се очаква да достигне 5,9% ръст през тази година. За страните с ниски доходи обаче прогнозите за растежа са наполовина - 3%. Това опасно разминаване се задълбочава, каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на Парижкия форум за мир в петък.

„Както отлично знаем, все още има сериозно неравенство по отношение на ваксините и в ограниченото пространство за провеждане на политики, което би позволило на държавите да напредват в своето възстановяване с по-бързи темпове, особено за уязвимите страни. Ето защо разпределението на специалните права на тираж (СПТ) е толкова важно“, каза Георгиева.

Това е резервен актив, който МВФ е в състояние да създаде благодарение на своите 190 държави членки, някои от които с много силни позиции по отношение на своите резерви. На 23 август в полза на държави членки на фонда бяха разпределени 650 млрд. долара. „Това подобрява техните позициите на резервите им и създава ликвидност, а ликвидният капацитет е изключително ценен за страните с ограничени фискални възможности в този момент“, каза Георгиева.

При разпределянето на 650 млрд. долара СПТ 275 млрд. долара бяха насочени към нововъзникващите пазари в развиващите се страни.  От тази сума 21 млрд. долара бяха предоставени на най-бедните ни членове, а Африка получи около 31 милиарда.

„От една страна, това е чудесно — СПТ не увеличават дълга и е инжекция от резерви и ликвидност. От друга страна обаче най-силно нуждаещите се от помощ страни получават относително малък дял от СПТ поради ниското си дяловото участие на квотен принцип в капитала на МВФ. Това ни отвежда до въпроса как можем да подобрим положението чрез заемане или прехвърляне на някои от разпределените СПТ от страни със силни външни позиции до по-уязвими държави“, отбеляза Георгиева.

Г-20 представи глобална амбиция за пренасочване на 100 милиарда долара от разпределението на СПТ от по-богати към по-бедни страни. Президентът на Франция Еманюел Макрон беше първият, който постави тази цел, която оттогава получи широка международна подкрепа, каза Георгиева.

„В момента разполагаме с конкретен инструмент — Доверителен фонд за намаляване на бедността и растеж (Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT), към който можем да пренасочваме СПТ и така да увеличим осигуряването на заеми с нулеви лихви на страни с ниски доходи“, отбеляза тя.

„В светлината на климатичната криза от МВФ сме твърдо решени да създадем втори инструмент — с по-дългосрочен хоризонт и също нисколихвен, който да финансира не само страните с ниски доходи, но и уязвимите страни със средни доходи, особено островните икономики. Нашата цел е този Доверителен фонд за устойчивост и стабилност (Resilience and Sustainability Trust) да започне с 30 млрд. долара, като впоследствие нарасне до 59 млрд. долара, допълни Георгиева.

Създаването на Доверителния фонд за устойчивост и стабилност вече е получил подкрепата на членовете на МВФ и целта е проектът му да бъде разработен до пролетните срещи [на МВФ и Световната банка], а да бъде приложен до годишните срещи [на МВФ и Световната банка], за да бъдат подкрепени политиките за еднократната трансформация към новата климатична икономика, която е въглеродна и най-вече устойчива на изменението на климата, изтъкна управляващият директор на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Колко пари останаха за разпределяне? Богатите държави и те вече не са наистина богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още