IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на британската армия: Западът рискува конфликт с Русия

Много от традиционните дипломатически инструменти вече не са налице, казва ген. Ник Картър

14:16 | 13.11.21 г. 2
<p>
	Началникът на Генералния щаб на британските въоръжени сили ген. Ник Картър.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Началникът на Генералния щаб на британските въоръжени сили ген. Ник Картър. Снимка: EPA/БГНЕС

Рискът от избухване на случайна война между Запада и Русия е по-голям от всеки друг момент след края на Студената война, тъй като много от традиционните дипломатически инструменти вече не са налице, смята най-високопоставеният британски военен, цитиран от Ройтерс.

Генерал Ник Картър, началник на Генералния щаб на британските въоръжени сили, заяви пред Times Radio, че има по-голям риск от напрежение в новата ера на „многополюсен свят“, в който правителствата се конкурират за различни цели и различен дневен ред.

„Мисля, че трябва да сме внимателни хората да не позволят заради войнствения характер на някои от политиките ни да се озовем в ситуация, при която ескалацията води до неправилна преценка“, заяви ген. Картър в интервю, което ще бъде излъчено в неделя.

През последните седмици расте напрежението в Източна Европа, след като Европейският съюз обвини Беларус, че насочва хиляди мигранти, за да създаде хуманитарна криза по границите си с Полша, която е страна членка на съюза. Спорът може да въвлече Русия и НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че непланирани учения на алианса в Черно море създават сериозно предизвикателство за Москва и че Русия няма нищо общо с кризата по границата на близкия си съюзник Беларус с блока.

Ген. Картър каза, че авторитарни опоненти искат да използват всякакви инструменти на разположение като мигранти, растящи цени на газа, подставени сили или кибер атаки. „Характерът на войните се променя“, отбеляза той.

След двуполюсния свят от времето на Студената война и еднополюсния свят с доминация на САЩ дипломатите сега са изправени пред по-сложен многополюсен свят, каза ген. Картър и допълни, че „традиционни дипломатически инструменти и механизми“ от времето на Студената война вече не са налични.

„Без тези инструменти и механизми има по-голям риск ескалацията да доведе до погрешна преценка. Затова смятам, че това е истинското предизвикателство, на което трябва да намерим отговор“, изтъкна ген. Картър.

Великобритания съобщи в петък, че малък екип британски военни е бил изпратен да проучи оказване на „инженерна помощ“ на Полша по границата ѝ с Беларус.

Британски изтребители „Тайфун“ ескортираха два руски военни самолета отвъд района си на интереси в петък в рамките на съвместна работа с партньорите от НАТО за наблюдение на самолетите при преминаването им през международното въздушно пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Айде стига глупости, война между ядрени сили не може да има и никога няма да има. Може да има малки войни на територията на други държаи, но те не са спирали. И стига с тази Студена Война, само на САЩ им се иска нещата да се върнат в онези времена. Такива генералчета им плащаме, не да ни обесняват кво можело да се случи, а да се погрижат да не се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
трябва да се внимава къде летят рассийските железа , да се насочват над безлюдни територии по възможност , че имат адет да падат самички ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още