IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени, хора с високо образование и жители на големите градове дават преднина на ПП

72% от подкрепилите формацията на Кирил Петков и Асен Василев са работещи, докато техният дял при ГЕРБ достига 69 на сто

22:26 | 14.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Жени, избиратели с по-високо образование и такива от големите градове осигуряват преднина на „Продължаваме промяната“ (ПП) пред ГЕРБ-СДС, сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Анкетата на агенцията показват, че от гласувалите за ПП делът на жените е 57%, а на мъжете – 43 на сто. За ГЕРБ разпределението е близко: 53% са жени, 47% мъже. При БСП делът на жените достига 55%, докато този на мъжете е 45%. Подкрепата за ДПС по пол е разпределена поравно. За „Има такъв народ“ 51% от гласувалите за партията са жени, а 49% - мъже. 

Разбивката по образование сочи, че от избралите ПП гласоподавателите с висше и полувисше образование са 60%, докато при ГЕРБ-СДС те са 47%, със средно образование съотношението е 38% за ПП и 48% - за ГЕРБ. При БСП гласоподавателите с висше и полувисше образование са 35%, а тези със средно – 53%.

По отношение на данните за местоживеене проучването сочи, че от гласувалите за ПП 20% са от София, 49% - от областен град, 19 на сто от друг град и 12 процента от село. Съответно за ГЕРБ данните са 17% от София, 37% от областен град, 25% от друг град и 21% от село. При БСП 12% от подкрепилите партията са от София, 35% от областен център, 30 на сто от друг град, а 22% от село.

При разбивката по заетост 72% от подкрепилите ПП са работещи, 12 на сто са незаети, а 16% - пенсионери. При ГЕРБ 69% са работещи, 9% са незаети, а 22 на сто – пенсионери. 45 на сто от подкрепилите БСП са работещи, 9 на сто са незаети, а 47% са пенсионери.

Според „Галъп“ 79% от подкрепилите ПП са дали своя глас за Румен Радев на президентските избори, докато 9 на сто от тях са заявили подкрепа за Анастас Герджиков. 10% от гласувалите за ГЕРБ подкрепят Радев, докато 82% от тях са дали своя глас за Герджиков. 92% от гласувалите за БСП подкрепят Радев, докато един процент гласуват за Герджиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Ей тва руските *** нямате почивен ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Жени, хора с високо образование и жители на големите градове дават преднина на ПП "... тия въпросните и преди съм ги споменувал на майка , явно няма да спра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Киро е българският Алексис Ципрас ,с тази разлика че не кара мотор и не си навива ръкавите на бялата риза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
При тия милиони $ за интернет реклама! След рекламите за сенки и спирали винаги идват Кирчо и Кокорчо. Който плаща, дали не поръчва музиката?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още