IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът напредва, но правителствата в Източна Европа бавят мерките

Страните са с ниско ниво на ваксиниране, а лошо управляваните и недофинансирани здравни системи са добра основа за разпространение на коронавируса

11:59 | 15.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръст на смъртността в Румъния, отложени планови операции в България, увеличено работно време за гробищата в Белград - вече два месеца вълната от коронавируса обхваща безмилостно страните от Източна Европа, пише в анализ АР. Редица медици настояха за ограничения, но политиците оставиха вируса да бушува.

"Не вярвам в мерките - същите мерки, които съществуваха преди ваксините. Защо тогава имаме ваксини?", коментира сръбският премиер Ана Бърнабич, докато страната ѝ преживява една от най-тежките вълни от пандемията и голям ръст на смъртните случаи.

В началото на ноември Световната здравна организация (СЗО) отчете, че Европа в момента е епицентърът на пандемията от коронавируса. В Западна Европа случаите се увеличават, но в Румъния, България и на Балканите новата вълна води до ръст на смъртността, която в първата седмица на ноември е една от най-високите на човек от населението в света.

Страните от Източна Европа са с най-ниско ниво на ваксиниране, което заедно с неправилно управляваните и недофинансирани здрави системи, дават добра основа за разпалване на огнища на вируса. Някои лидери предприемат мерки днес, но медиците се притесняват, че те са много закъснели и недостатъчни.

В много държави в региона предстоят избори и това несъмнено кара много политици да не желаят да принуждават хората да се ваксинират, както и да налагат непопулярни мерки, дори и в бившите комунистически държави, където някога задължителните ваксинации се извършваха без проблем, пише още АР.

Дезинформацията относно ваксините намери плодотворна почва в Източна Европа на фона на широкото недоверие към властта. Така нивото на ваксиниране в Централна и Източна Европа остава ниско за държави, които имат достъп до ваксини. В България напълно ваксинирани са 23% от населението, а в Румъния - 35% и това са двете страни в ЕС с най-ниско ваксинационо ниво. В Босна и Херцеговина ваксинирани са едва 21% от населението.

Бавната ваксинация в Румъния е пример за тежките последици, когато политиците поемат управлението на пандемията, разказва Октавиан Юрма, медик и здравен статистик. В страната беше въведен полицейски час за хората без сертификат, указващ ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Оттогава разпространението леко намалява, но болниците в страната остават претоварени.

В най-голямата болница в Букурещ приемната беше преустроена в спешно отделение, като леглата са отделени с найлони. Моргите в града са препълнени.

В Сърбия някои от лечебните заведения са толкова претоварени, че се приемат единствено болни от коронавирус. Правителството, което ще бъде изправено пред избори през април 2022 година, се гордее с отговора си на пандемията. Но данните показват, че сега всеки ден в Белград се извършват по 65 погребения на ден спрямо 35-40 преди пандемията. Гробищните паркове в града преди не работеха в неделя, но днес погребения се извършват и в този почивен ден.

В Унгария правителството също прилага малко ограничения, но заради по-високото ниво на ваксиниране нещата стоят по-добре. 60% от унгарците са напълно ваксинирани, което е доста по-добре спрямо останалите държави в региона, но все още голям процент от хората не са защитени.

Все пак по-рано през ноември властите в страната позволиха на частните работодатели да изискват ваксинация от своите служители, както и направиха задължително носенето на маска в обществения транспорт.

Но председателят на Унгарската камара на лекарите Дюла Кинцес смята, че това е твърде закъсняла и недостатъчна мярка и настоява маските да станат задължителни за затворени пространства.

В едно от последните си интервюта Виктор Орбан, който също ще се изправи в избори през следващата пролет, заявява, че задължителната ваксинация е нещо, което няма да бъде прието от унгарците. Орбан призна още, че рестрикциите, които налага, могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на вируса.

Увеличаващите се случаи се оказаха алармата за голяма част от хърватите, които в последните дни се наредиха на дълги опашки за ваксиниране. В страната, както и в Словения, преди седмици бяха въведени зелени сертификати, което насърчава ваксинирането.

В Словения обаче лекарите предупреждават, че болниците все още са на косъм от колапс и призовават хората да направят всичко възможно, за да избегнат попадане в спешното отделение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"...в бившите комунистически държави, където някога задължителните ваксинации се извършваха без проблем, пише още АР."..................само дето едно време нямаше антиваксъри , защото ваксините бяха ваксини ... и били инжекцията още не беше почнал да оправя "здравеопазването" на света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Jorkata
преди 2 години
Аре пак простотии на килограм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
KMETA
преди 2 години
Мерките винаги са се спазвали:виното в кани, ракията в юзчета, бирата в халби и пържолите по две-педи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още