IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell се отказва от своята двойна управленска структура

Компанията се отказва от дълга традиция, за да извърши по-лесно своя енергиен преход

12:39 | 15.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Въпреки искането на един от инвеститорите за разделяне на бизнеса, Shell всъщност ще консолидира своята двойна структура - британска и нидерландска, съобщава The Wall Street Journal. Ръководството ще извърши обединение на управлението в една, базирана във Великобритания структура, за да може да извърши по-лесно своята енергийна трансформация.

Това действие слага край на дългата традиция и по-комплексния управленски модел на компанията. За инвеститорите ще бъде по-лесно да оценяват Shell и ще повиши печалбите на акционерите, посочва още изданието.

Промяната ще премахне Royal Dutch от името на компанията, която вече ще се нарича просто Shell.

Предложението на ръководството трябва да получи одобрението на акционерите - срещата е насрочена за следващия месец.

Само преди няколко седмици един от акционерите - Third Point, настоя за разделяне на бизнеса на Shell, за да може да подобри образа си и да привлече инвеститори в зелените си проекти. Тогава мениджмънтът защити своя управленски модел и стратегия, коментирайки, че той е в интерес на потребителите. Компанията смята да финансира своите нисковъглеродни цени с печалбата от петролните и газовите си активи.

Компанията е под силен натиск от акционерите и еколози за намаляване на емисиите въглероден диоксид. През май съд в Нидерландия отсъди, че трябва да има и по-амбициозни цели за намаляване на емисиите въглероден диоксид.

Преди месец Shell коментира, че планира да намали наполовина емисиите от своята дейност до края на това десетилетие спрямо нивата от 2016 г. Това е в съзвучие със съдебното отсъждане, макар и компанията да заяви, че ще го обжалва, защото не е справедливо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Бог да прости Shell - дебна да се измъкна от нея, макар това решение да дава някаква малка надеждица. Това е еврошизофренията - хем реват на Путин за газ, хем някакъв перверзен съд задължава европейската компания да намали добивите си... заради тях Shell изпусна две огромни нови концесии за природен газ. И не мога да разбера откъде накъде някакви кpacтави зеленаши стават акционери в петролна компания и после я натискат да си съсипе бизнесът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още