IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус предприема първи стъпки за пресичане на мигрантския поток към ЕС

Държавната авиокомпания обяви, че спира да приема пътуващи през Дубай от няколко страни от Близкия изток, а Ирак ще транспортира свои граждани обратно у дома

16:03 | 15.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полша засили патрулите по границата си с Беларус заради незаконните преминавания в последните месеци. <em>Снимка: EPA/Artur Reszko</em></p>

Полша засили патрулите по границата си с Беларус заради незаконните преминавания в последните месеци. Снимка: EPA/Artur Reszko

Беларус и държавната авиокомпания на страната предприеха мерки, за да деескалират противопоставянето на границата с Полша точно когато ЕС пристъпи към одобряване на нови санкции срещу Минск.

В понеделник беларуският лидер Александър Лукашенко каза, че работи за репатриране на хиляди мигранти, които сега лагеруват при минусови температури на границата между Беларус и Полша, съобщава Politico.eu.

Държавната авиокомпания на Беларус Belavia обяви, че ще спре да приема пътуващи през Дубай от редица страни от Близкия изток, а иракското правителство заяви, че организира „доброволен“ полет за репатриране на блокираните си граждани.

Изглежда, че стъпките са предназначени да обезвредят бурето с барут, което е готово да избухне, между Беларус и ЕС. Заради т.нар. от лидерите на блока „хибритна атака“ няколко хиляди мигранти са блокирани в студа без достъп до храна и вода, след като Полша им отказа влизане.

Ситуацията ескалира през последните дни, когато Лукашенко заплаши да спре транзита на газ за ЕС като отмъщение за очакваните нови санкции. В събота обаче руският президент Владимир Путин – основният съюзник на Лукашенко, предупреди лидера на Беларус да не предприема тази стъпка, с което подготви почвата за сваляне на напрежението.

Полша обвини Путин, че е организирал граничното противопоставяне отдалеч.

Ирак ще започне процеса по репатриране на свои граждани в четвъртък. Полетът ще е за тези, които искат да се върнат доброволно, коментира говорителят на иракското външно министерство Ахмед ал-Сахаф пред иракската телевизия рано в понеделник. Багдад е идентифицирал 571 блокирани на границата свои граждани, които са заявили, че искат да се върнат, добавя ал-Сахаф.

Това оставя отворен въпросът какво се случва с останалите иракчани, които не желаят да се върнат у дома, както и с всички граждани на други страни, които сега лагеруват на границата между Беларус и Полша.

В понеделник ЕС премахна ключовото препятствие за приемане на нови санкции, насочени конкретно към миграционната схема на Беларус. Предстоящите санкции имат за цел да ударят авиокомпаниите и длъжностните лица, преместващи хора от родните им страни до границата между Беларус и ЕС, която обхваща и Литва и Латвия.

Въпреки че наказанията могат да помогнат за спирането на притока на мигранти, това няма да реши хуманитарната криза на границата с Полша. Тъй като температурите се понижават и организациите за подпомагане до голяма степен не могат да стигнат до лагера на мигрантите, активисти за правата на човека предупреждават, че ситуацията може да стане ужасна. Вече поне девет души са загинали в тежките условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още