IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При 100% обработени протоколи: ПП печели 25,67% от гласовете

Предстои балотаж, на който ще се реши кой ще заеме президентския пост

22:55 | 16.11.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съоснователите на &quot;Продължаваме промяната&quot; Кирил Петков (вляво) и Асен Василев (вдясно) по време на пресконференцията след края на изборния ден. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Съоснователите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков (вляво) и Асен Василев (вдясно) по време на пресконференцията след края на изборния ден. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Продължаваме промяната“ печели парламентарните избори с 25,67% от гласовете, сочат данните на Централната избирателна комисия при 100% обработени протоколи. За ПП са гласували 673 141 души.

Втора политическа сила е ГЕРБ-СДС с 22,74%, а след нея се нарежда ДПС с 13%. Те са получили съответно 596 466 и 340 997 гласа.

БСП, чийто председател Корнелия Нинова днес подаде оставка заради слабия резултат на изборите, е събрала 10,21% от гласовете.

Партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов остана на пета позиция с 9,52 на сто, или близо 250 хил. гласа.

6,37% е резулатът на петата формация, която влиза в следващия парламент – „Демократична България“, последвана от „Възраждане“, която има 4,86%. Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов също подаде оставка вчера, след като партията показа значително по-слабо представяне спрямо предходните избори тази година.

 

 

Ясни са и резултатите от изборите за президент и вицепрезидент. ЦИК е обработила 100% от протоколите, от което става ясно, че ще има балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков.

За Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 322 128 души, което се равнява на 49,41% от гласовете. Втората двойка – Анастас Герджиков и Невяна Митева, е получила подкрепата на 22,82% от далите вота си, или 610 710 души.

Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова от ДПС останаха трети с 11,57% подкрепа, а четвърти е Костадин Костадинов от „Възраждане“ с 3,93% от гласовете.

 

 

Балотажът на президентските избори ще се състои в неделя, 21 ноември. Единственият дебат между двамата претенденти ще се проведе в четвъртък, 18 ноември, по Българската национална телевизия.

Припомняме, че след първия тур на изборите Румен Радев заяви, че не би могъл да участва в дебати с останалите кандидати за държавен глава, макар че те многократно го призоваха за това, защото те са 22-ма. Той уточни, че ако има балотаж, е готов да се включи в дебати със съперника си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Браво Кире, браво момко. Да, Ви върви по мед и масло. Да сте успешни и проспериращи. Да, Ви обичат хората. Да, Ви целуват и с венци обсипват . Да нахраните бедните. Само да не сте като Римски сенатори, или като представителите на френския двор. Първите бяха пословични с бедните, а вторите наблегнаха на тортите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Всичко е наред. Недоволни винаги ще има при избори, и техните гласове винаги ще са най-гръмки, важно е да не се обръща внимание понеже чета коментарите на недоволните и както винаги никой от тях не казва кой според него е трябвало да спечели или пък къде, кой с как е измамил но всеки казва кой не иска да спечели и че някъде някой някак бил измамил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
щом народо иска Макс и Мориц с Продължаваме Измамата да нема после пак олеле що Либерастията е такава и що сме бедни, а цените на токот са у небесата ? .... :)) Ше има маски, мерки и сертификати и Отворно Общество с ЛГБТ Рептиле на корем ... но щом "суверена" иска тва начи ще е тва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 години
и допълнение: все по-малко хора гласуват т.е. не се връзват на долнопробният сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Всички събития около тези избори и резултатите от тях за мене са едно Дежа Вю. Всъщност едно Дежа, Дежа Вю. Първия път се появи "спасителят" г-н Кобурготски с НДСВ и "измете" СДС. БСП и ДПС оцеляха. После дойде ГЕРБ с г-н Борисов и "помете" НДСВ до степен да изчезне. БСП и ДПС оцеляха. Сега дойдоха поредните "спасители", спретнати в посления момент, които избутаха от власт ГЕРБ и тя ще започне да залязва, защото се "хранеше" от власта. Тя няма някаква сериозна идеология като убеждение на членовете си. ДПС оцеля, БСП едва оцеля. Виждаме един и същи сценарий вече няколко десителетия. Изглежда този сценарий работи при нас - (напразната) вяра, че там едни хора ще дойдат и ще ни спасят. Та затова на сценаристите не им се налага да измислят нещо ново по принцип. Но се забелязва, че качеството на сценариите всеки път пада надолу. Може да се дължи на подмяна на кадрите сред тях. Новите не са толкова добри както старите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 2 години
Прав си! Манипулиран е вота - иначе ББ и ДПС нямаше да са на тея места, а на мястото на Мая Манолова и сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
ха , че даже съм проуснал ... канада , бразилия , индонезия , намибия , франция , иран , ирак , монголия , индонезия , даже и в рассията имат някои избори в някои области с тези машини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хех ... че тези машини и технологията се използват по целият свят ... :))) ... само за тази година е използвана на кметските избори на лондон , местните избори в лос анджелис , а в щатите по принцип се ползва в аризона , хаваите , айдахо , илиноис , канзас , кентъки , луизиана , мисури , охайо , тенеси , юта , вашингтон , уисконсин , уайоминг ... иначе така се гласува в белгия , филипините , норвегия , аржентина , чили , италия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Искаш да кажеш, че не вярваш, че българите са по-умни от хората в останалите страни от ЕС, където машините са забранени? И искаш да кажеш, че е грешка да купуваме машини от Венецуела, която е мека на демокрацията? Станалото, станало - да се надяваме, че е за добро - друго не ни остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
petrg5s
преди 2 години
100% манипулиран вот.Без грам съмнение !!! 7 дена преди изборите и после всеки ден до тях,или общо 7 дена, ВСИЧКИ социолози, даваха около 15% на Киро Измамника ,изведнъж стават 25% .Втория факт е ,че се гласува с машини който са ЗАБРАНЕНИ в Германия заради това, че могат много лесно да се манипулират ,а в останалото Земно кълбо с тях се гласува само във Венецуела и Уругвай.Всеки може да сметне 2+2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още