IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой подхранва антиваксърски нагласи на Балканите?

Теориите на конспирацията процъфтяват на благодатна почва в региона

13:00 | 17.11.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Протест срещу зелените сертификати в София, октомври 2021 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Протест срещу зелените сертификати в София, октомври 2021 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Теории на конспирацията, безпокойства за безопасността, омаловажаване на заплахата или просто бунтарство - каквито и да са причините за отказа от ваксинация срещу COVID-19, то те изглежда са намерили благодатна почва на Балканите да пуснат своите корени. Това се коментира в анализ на БТА, подготвен от Мина Иванова, София Георгиева и Петър Къдрев.

Ако и вие вярвате, че ваксините са опит за промяна на човешката ДНК, че чрез тях се извършва микрочипиране, че причиняват стерилитет, заболявания, че са по-опасни от вируса или са просто безполезни, то вероятно се числите към немалка част от населението в балканските страни, категорично отказваща да се ваксинира.

Румъния, подобно на България, е сред страните с най-ниско ваксинационно покритие в ЕС. В големите градове са ваксинирани малко над 40% от жителите (с изключения като Букурещ, където са ваксинирани 64%), в по-малките градове са имунизирани малко над 38 на сто, а в селските райони - едва 22,5%. 

След появата на първия случай на заразяване на 26 февруари 2020 г. заедно с новия коронавирус в страната се разрази паралелна пандемия от фалшиви новини и конспиративни теории. Реториката "мутира" от обикновено отричане на вируса до антиваксърски внушения, като "ваксината предизвиква безплодие".

Още в първите месеци се разпространяваха слухове, че от болници са предлагали пари, за да запишат в нечий смъртен акт, че лицето е починало от COVID-19. Предпазната маска бе определяна като "намордник", който правителството иска да сложи на своите граждани. Всякакви твърдения за вредата от маските, чудодейни лечения на COVID-19, теории, че 5G технологиите са виновни за разпространението на вируса и пр. заливаха месеци наред социалните мрежи.

Проучване за отношението към COVID-19 показа, че хората в напреднала възраст и завършилите висше образование са по-привлечени от конспиративните теории. Едно от обясненията, според антрополога Раду Умбреш, е, че възрастните хора изпитват недоверие, тъй като помнят комунистическите времена, когато често официалните новини са били фалшиви.

Хората с висока степен на образование пък често смятат, че са достатъчно компетентни и в сфери извън придобитата степен.

Според изследване на института ИРЕС от септември, посветено на отказа от ваксинация, 28% от румънците не вярват на ваксините; 14 на сто смятат, че нямат нужда от ваксина; 12% се страхуват от възможни странични ефекти; 11% имат медицински противопоказания. 9% от анкетираните са на мнение, че коронавирусът не съществува, а шест на сто не искат да се ваксинират без конкретна причина за това.

В допълнение към тази картина - в румънския парламент през декември 2020 г. влезе националистическата партия Алианс за единство на румънците, която почти всяка седмица организира протести срещу противоепидемичните мерки и въвеждането на COVID сертификати.

В Румъния съществена роля във формирането на мнение играе и духовенството, а някои представители на църквата се оказаха най-пламенните антиваксъри. Така например игуменът на манастир в окръг Нямц предупреди енориашите си, че след ваксинацията по тялото им ще се появят люспи като при рибите. От Румънската православна църква критикуваха изявленията на игумена.

В Турция, където с две дози ваксина досега са имунизирани над 80% от пълнолетните граждани, анкета от лятото показва, че делът на хората, които не желаят да се ваксинират, възлиза на 11 на сто от населението. 13% от турците са посочили, че не са сигурни дали искат ваксинация, а 76 на сто - че са ваксинирани или че планират да се ваксинират, сочи още проучването на агенция ИПСОС.

По политически признак противниците на ваксините са най-многочислени сред симпатизантите на прокюрдската Демократична партия на народите - 36,5 на сто, a най-слаба почва семената на антиваксърството намират сред електората на Партията на националистическото действие - 9,5 на сто, показва друго проучване, извършено от агенция Метропол.

Антиваксърски митинги се проведоха през последните седмици в Истанбул и Измир, на които участниците протестираха без маски и социална дистанция срещу ваксинацията и ограниченията. Те носеха плакати с надписи "Ваксината ли пази вас или вие - ваксината?", "Никое решение не е над конституцията" и "Вирус, който не заразява туристите".

Антиваксъри в окръг Къръккале, Централна Турция, отидоха дори още по-далеч, обявявайки намерението си да основат собствена партия - Партия за живот без налагане. Нейният инициатор, местният адвокат Хаджъ Али Йозхан, заяви, че партията няма политически планове, а дейността ѝ ще бъде изцяло насочена срещу ограничителните мерки заради пандемията. "Ние сме против принудителните интервенции, против плановете, целящи създаване на роботизирани хора чрез система за проследяване на чипове с химически течности, наречени ваксини", каза Йозхан.

Още по-краен в реакцията си бе мъж от град Коня, който откри стрелба в градския транспорт през октомври след направена забележка да си сложи маска.

Като цяло турската общественост не се противопоставя на ваксинацията. Но поради факта, че голяма част от населението на страната е в детска възраст, а децата не подлежат на имунизиране срещу COVID, темпът на постигане на масов имунитет чрез ваксинация изглежда бавен, отбелязват експерти.

Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Я тия австрийци какъв протест спретнали... Кой ги подхранва тия антивацърски нагласи? Сигурно ФАШИСТКОТО ИМ ПРАВИТЕЛСТВО https://***.bitchute.com/video/50h5ETFzyu6g/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
cyclop
преди 2 години
Гледай го този конспиратор Борис Джонсън какви си ги съчинява. Само тези с три боцания били ваксинирани. Не знам защо не му сложат един бан за дезинформация. https://***.bitchute.com/video/K7kKsLwpPvKS/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 2 години
медии като вашата... Тук антиваксарите са под 1%, аз не познавам нито един но ежедневно от медите като тази чувам че имало! .... сега *** доказвай, че нямаш сестра!!! ... Зорлем ни направихте антиваксъри, както преди две години едни други медии ни направиха расисти, заради един мач за който се знаеше че ще има провокации и се знаеше кой ги е поръчал седмица преди да се случат ... и те така те! Журналистите сте най долната професия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Хехе досрамя ви тоя път да подписвате платената пропагандна публикация като авторска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още