IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW заменя шефа на своя бизнес в Китай заради бавното налагане на електромобилите

Ветеранът Щефан Воленщайн ще бъде освободен от длъжност, твърдят източници

12:37 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group вероятно ще замени ръководителя на своите операции в Китай, съобщават пред Automobilwoche източници от компанията, запознати с темата.

Главният изпълнителен директор на VW Group в Китай Щефан Воленщайн ще напусне поста на 1 февруари след три години на тази позиция, изтъкват източниците, пожелали да запазят анонимност. 

Китай е най-важният пазар за Volkswagen, като формира 40% от продажбите на групата. В същото време компанията значително изостава по отношение на своите планове за растеж там.

Продажбите на напълно електрически модели от семейството ID в Китай, най-големия автомобилен пазар в света, са по-слаби от очакваното.

Volkswagen планира да продаде между 80 000 и 100 000 електрически ID автомобила в азиатската страна през тази година, но към момента продажбите достигат едва 47 200 броя в сравнение с продадените в Европа 208 800 превозни средства.

Автомобилният производител посочва мудния бизнес и глобалния недостиг на чипове като основни спирачки за реализирането на плановете за продажба в Китай.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс заяви по-рано през октомври, че марката Volkswagen е загубила 27% от планираното производство от началото на тази година. „В Китай нашите съвместни предприятия са загубили почти 30 процента, а Skoda е надолу с 32 процента“, изтъква Дийс.

Дийс е поискал нов подход при продажбите в Китай, където според него потребителите, насочени към електромобили, са значително по-млади от традиционната клиентска база на компанията в Европа.

Volkswagen се сблъсква с още един неуспех в Китай, тъй като продажбите на популярния модел Passat се свиха, след като седанът приключи неофициален тест за безопасност с незадоволителни показатели.

Volkswagen отказа да коментира евентуалното освобождаване на Воленщайн. Очаква се автомобилният производител скоро да обяви неговия наследник, добавят източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още