IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сиела Норма: Броят на машините ще се намали на местата с малко гласоподаватели

Едно устройство е няколко пъти по-евтино от резервните му части, посочи изпълнителният директор на "Сиела Норма"

14:53 | 17.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Сиела Норма: Броят на машините ще се намали на местата с малко гласоподаватели

„Между 200 и 300 машини трябва да бъдат поправени за балотажа на президентските избори тази неделя. 77 машини се развалиха поради нелеки проблеми и ще бъдат ремонтирани или заменяни. От предишните избори има малко под 200 и така стигаме до порядъка 250-260“, посочи той.

По думите му е нормално около 2% от машините да се развалят, като от общо 12 хиляди машини в експлоатация това прави около 200 развалени машини.

"Ние всъщност имаме 0,7%, което е най-добро постижение в света на подобен тип устройства. Докато в други държави ги заменят в секциите, ние ги спираме и минаваме на хартия. Няма да ги поправяме в деня на изборите", обясни Тодоров.

На въпрос може ли машините за резервни части, които пристигнаха в България, да се използват за замяна на развалените, директорът на "Сиела Норма" отговори, че според Централната избирателна комисия това не е добра идея, но потвърди, че това ще се направи след изборите.

„Част можем да ги експортираме обратно или да ги изпратим към други държави. Машините бяха и за презентационни цели, но не можахме да ги покажем на албанците на живо, но пък показахме как се правят избори", разказа Тодоров.

По думите му резервните машини са изцяло разход на "Сиела Норма". "Трябва да сме най-глупавите хора на света, за да правим ненужни разходи. Много по-евтино излизат целите машини, отколкото на части", изтъкна той.
Веселин Тодоров съобщи, че в "Сиела Норма" се работи денонощно, за да се осигури доставката на машините за втория тур на президентските избори.

"Правим всичко възможно и трябва да се справим. Ако не се справим до петък на обяд, трябва да се справим през нощта и ранните часове на събота. Работи се наистина денонощно", увери изпълнителният директор на "Сиела Норма".

Според него именно машините са осигурили честността на изборния резултат, а в бъдеще може да има и машини в секциите за идентификация на избирателя. "Но това ще отнеме време", коментира Тодоров.

Къде ще се прилага машинният модел на България? Какво може да се направи в бъдеще за идентификация на избирателите?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още