IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоте най-големи софтуерни фирми в България осигуряват над 26 хил. работни места

IT специалистите генерират 6,3 пъти по-голям БВП на глава от населението

13:22 | 17.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

През пандемичната и кризисна 2020 г. стоте най-големи работодатели в България от софтуерния сектор са осигурили 26 625 технологични работни места. Това показва класация, изготвена от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., за най-големите софтуерни компании в страната от над 15 000 работещи у нас ИКТ компании.

Собственост

В класацията са представени 76 чуждестранни инвеститори от общо 20 държави, включително и от най-силните икономики в света – САЩ, Китай, Германия, Великобритания (16 компании, 4220 служители), Франция, Русия, Канада.

Представени са и инвеститори от други големи и силни икономики в ЕС – Белгия, Нидерландия, Дания, Испания, Швеция, както и от високотехнологични държави като Израел (4 компании). 

На тези 76 компании се дължат 3,8% от всички разходи за персонал на бизнеса в България, показват данни от друго изследване на CBN.

Авторите на класацията изтъкват, че това дава основание на браншовата асоциация на софтуерните компании BASSCOM да преговаря с държавата за данъчните политики предвид конкурентоспособността на сектора в международен план.

24 компании в класацията са с българска собственост и са наели 18% от служителите в сектора. Ръстът на заетите в тези компании спрямо 2015 г. година е 67%.

Едва ли е изненада, че централните офиси на 93 компании в класацията са в София. В класацията влизат компании от още четири града – Пловдив, Варна, Стара Загора и Велико Търново.

Пазари

Основно за вътрешния пазар в страната работят 11 компании с 2546 служители или около 10% от работната сила.

Основно за външни пазари работят 89 компании с 24 079 служители или над 90% от наетите в сектора според класацията. По оценка на агенцията те са изнесли интелектуален продукт, произведен в страната, на стойност 2,1% от БВП. Всяко едно работно място в тези компании е генерирало средно приход 6,3 пъти по-голям от БВП на глава от населението.

14 от най-големите работодатели в сектора не са съществували през 2015 година.

Електронно управление

Друго изследванена CBN показва, че през последните 10 години правителствата, държавните и общински ведомства са работили по процесите на дигитализация с едва 3 от общо 24-те български софтуерни компании в класацията.

Според агенцията ще има изключителна полза за обществото, ако се използва експертизата на повече български компании в прехода към цифровизация, защото те отдавна са се доказали на световната технологична сцена в конкуренция с международни корпорации и има с какво да са полезни при решаване на тежките проблеми пред страната в процеса на дигитализация и електронно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още