IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган пак иска да се бори срещу „лихвената чума“

В навечерието на срещата на централната банка лирата отново спада до рекордно ниско ниво

16:54 | 17.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg LP</p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg LP

Преди предстоящо важно решение за паричната политика на турската централна банка президентът Реджеп Тайип Ердоган отново се изказа ясно в полза на ниските лихви и определи лихвите като "чума".

„Ние ще свалим чумата с лихвите от плещите на нашия народ“, каза Ердоган в сряда пред фракцията на своята ислямско-консервативна управляваща Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

„Категорично няма да позволим лихвите да подкосят нашия народ“, каза турският президент. „Докато съм на тази позиция, ще продължа борбата си срещу лихвите до края. И също така ще продължа борбата си срещу инфлацията“.

Турската национална валута, лирата, беше подложена на значителен натиск спрямо щатския долар и еврото през последните месеци и се понижи до рекордно ниски нива и спрямо двете валути. За един долар вече може да получите повече от десет лири. В сряда турската валута отново се обезцени до рекордно ниско ниво от 10,5651 лири спрямо долара.

Ситуацията се влошава от разхлабената парична политика на централната банка, която наскоро понижи два пъти основния си лихвен процент въпреки ускоряването на инфлацията. Очаква се ново намаление на лихвите на заседанието на централната банка в четвъртък. Според Анадолската новинарска агенция Ердоган е подчертал след речта си пред депутатите, че централната банка взема независими решения.

Критиците от своя страна се оплакват, че курсът ѝ е значително повлиян от Ердоган, който се смята за противник на високите лихви. Турският президент многократно сменя ръководителите на централната банка.

Противно на общоприетото схващане Ердоган смята, че високите лихви причиняват инфлация, вместо да се борят срещу нея. Ердоган подчерта в сряда: „Лихвата е причината, инфлацията е резултатът“. Той не можел да работи с привърженици на високите лихви. Ердоган се оплака освен това, че инвеститорите избягват страната и валутата ѝ въпреки намаляването на лихвите. "Що за хора сте вие?", каза той по техен адрес.  

Психологическата граница от 10 лири за долар до неотдавна бе „немислима" според наблюдателите; поне не се очакваше това да се случи до 2024 г. според икономическия екип на президента Ердоган. Това е и под половината от стойността на валутата спрямо 2018 г., когато започна валутната криза покрай достъпа до евтини кредити в комбинация с турско-американските външнополитически проблеми.

Сривът се отразява не само на изплащането на външния дълг. Инфлацията междувременно се ускори до близо 20%, четири пъти над заложените в правителствените разчети стойности. „Никога не съм водила толкова окаян живот. Лягам си, събуждам се и цените са се вдигнали. Купих си 5 литра олио и струваше 40 лири. Върнах се и беше 80 лири", казва за AP жена, която продава на пазар в Истанбул. И агенцията, и други западни и местни издания отбелязват, че много турци едва свързват двата края.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nurhan_berk
преди 2 години
Все повече ми напомня за Дон Кихот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
petyob
преди 2 години
този *** и всяка седмица да разстрелва ръководителите на централната банка няма да стане работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
petyob
преди 2 години
този *** и всяка седмица да разстрелва ръководителите на централната банка няма да стане работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още