IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще продължи дебатът за включване на газа в европейската таксономия?

Няма начин страните да преминат рязко от въглищата към възобновяеми източници, е мнението на Дейвид Хатчър, партньор в британска консултантска компания Baringa

22:05 | 17.11.21 г. 6
Докога ще продължи дебатът за включване на газа в европейската таксономия?

„Ако газта не се включи в европейската таксономия, то ще трябва по някакъв начин проектите да бъдат финансирани. Затова продължава дебата около европейската таксономия, но е много противоречив“, коментира той.

Консултантът е на мнение, че няма начин страните да преминат рязко от въглища към възобновяеми източници.

Дейвид Хатчър поясни, че страни като Германия използват газа като преходно гориво, но посочи, че държавата е с добре финансирана икономика, а за много от другите държави това ще бъде предизвикателство.

Според него през следващото десетилетие ще се дефинират три макро тенденции, свързани с климата и устойчивостта.

„Първата се вижда като резултат от срещата на COP26 – ускореното намаляване и използване на въглища с цел преориентиране към възобновяемата енергия. Втората тенденция е финансовото изменение, което означава ангажимент на глобалните финансови институции. Изчисленията показват, че за осъществяването на зеления преход ще бъдат необходими над 300 млрд. долара. На трето място е корпоративната декарбонизация. Нужна е промяна в някои от големите компании като Microsoft и петролните гиганти“, съветва консултантът.

Дейвид Хатчър потвърди, че енергийният микс на Балканите е силно зависим от въглищата като тази година те представляваха 40% от него.

Анализите на консултантската компания показват, че до около 2030 г. делът за въглищата ще спадне до 7%. Това се дължи на комбинация от два фактора - намаляването на капацитета им с 50%, както и високите цени на въглеродните емисии, които ще окажат натиск върху тяхната употреба. Поради тази причина делът на газа за производство на електроенергия ще се увеличи два пъти, както и този на вятърните централи и соларните паркове.

„Това би дало възможност държавите да съгласуват политики, подкрепени от силна регулаторна структура и пазарна реакция, която ще изисква капиталовите инвестиции да се увеличат, за да стане възможен зеленият преход“, съветва Дейвид Хатчър.

Той подчерта, че на Балканите трябва да се увеличи капацитета при производството на соларна енергия и да се развият мощности за нейното съхранение. Но обърна внимание, че ползи ще има при крайбрежните източници на вятър, защото ще бъдат с конкурентни цени. 

Ще има ли недостиг на енергия? Ще се решат ли проблемите с проекти ри съхранение на електроенергия? Защо Албания  и Гърция имат най-значителни инвестиции по пътя към зелена енергия? Какво е бъдещето на енергийният микс на Балканите? Може ли да се счита ядрената енергия като зелена?

Целия разговор може да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "В развитие" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
надценяваш значението на бензиноколонката импе . алжирският газ обикновенно се движи в рамките на 200-300млн кубика на ден , в момента е в границите 600-700млн и отгоре дневно . норвежкият се движи в границите 1400-1900млн дневно , в момента е над 2200млн кубика на ден . LNG от всякакви дестинации обикновенно се движи в границите 600-800млн кубика , тази година е ударило дори над 2200млн кубика , в момента е 1500млн и расте пак ... :))) ... нищо , че форумната легенда друго припява ... а рассийският от около 2900млн кубика дневно в момента е 2200 , като има спадове и под 2000 и тенденцията е намаляваща ... това импе е реалността . ти кажи колко е зависима Европа от нигерия със сняг ... ?! ... данните са от entsog , на газпромовските числа не вярвам ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Дали този, който държи най-големите залежи в свят, който се задъхва без всяка молекула природен газ, имал слаби карти? Ако си въобразяваш, че европейската енергетика може да оцелее и 10 дни без Газпром - в периодът ноември-март, значи нямаш абсолютно никакво понятие от енергетика !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Дебатът ще продължи дотогава, докато енергийната система не се срине, хората не започнат да пуkат от глад и студ и да атакуват - въоръжени с каквото им падне - местните, национални и европейски институции. Няколко заклaни зеленaши и политици - и нещата коленно ще се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
тръбният газ от рассията намалява като доставки за Европа от няколко месеца , защото тя така иска , а пък този от алжир и LNG се увеличават доставките щото пък така искат европейските търговци ... е те това е загадката дядя вова ... първоначално не повярвах , ама се порових и зазяпах обемите на входните точки ... мдаа , зануленият е решил окончателно да се самопрецака . блъфира , ама има слаби карти за да пипне големият под ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Докога ще продължи дебатът за включване на газа в европейската таксономия? > Докато потеглят 2-та пАтока. После и джурнаглистите ще си седната на з*****те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още