IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищните централи ще бъдат по-печеливши от газовите поне до 2023 г.

Газът поскъпва с по-бързи темпове от емисиите въглероден диоксид и това пради иконоимчески изгодно разпалването на въглищни блокове

21:37 | 17.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въглищните централи ще бъдат по-печеливши от газовите до 2023 година, сочат анализи на Argus Media Group, цитирани от The Wall Street Journal. Прогнозата е на базата на цената за фючърсите на природния газ и очакванията за пазарите на въглеродни емисии, посочват от базираната във Великобритания агенция.

Въпреки скъпите въглеродни емисии и екологичните политики, въглищните централи в Европа работят активно. В Германия например през октомври и ноември централите на кафяви и лигнитни въглища имат товар от 40 гигавата, което е най-високото ниво от 2018 година насам. Причината основно е скъпият природен газ.

През октомври цената на въглищата намалява, макар и въглеродните квоти да подобряват ценови рекорди от пролетта насам. В последния месец въглеродните квоти поскъпнаха с 14% до 67 евро за тон.

Натиск на въглеродните пазари оказват и решенията, взети на климатичната конференция в Глазгоу. Реално това би трябвало да ограничи производството на електроенергия от въглища, защото емисиите са двойно повече спрямо производството на природен газ. Реалността обаче е, че газът поскъпва с по-бързи темпове, а и заради недостатъчните доставки въглищните централи работят на пълни обороти.

Така в последните седмици се наблюдава рядко явление - Полша, която разчита основно на въглищата за производство на електроенергия, да изнася ток в другите държави от Централна и Източна Европа.

Заради по-благоприятните пазарни условия много въглищни централи в Европа, включително в Испания и Великобритания, заработиха отново. Натиск оказа и липсата на вятър, който да задвижи офшорните вятърни турбини.

Припомняме, че от средата на август и ТЕЦ "Марица Изток 2", която от години работи на загуба, включи допълнителни блокове в паралел. Цената на електроенергията на пазарите в момента е толкова висока, че въглищната централа успява да генерира печалби въпреки скъпите въглеродни емисии. Българските централи емитират повече въглероден диоксид спрямо повечето европейски конкуренти, защото качеството на местната суровина е по-ниско.

Като цяло в Западна Европа производството на електроенергия от въглищните централи през септември и октомври записва ръст от 20% спрямо същия период на 2020 година, допълват от S&P Global Platts. Според изчисленията въглищата ще задоволят около 15% от енергийното потребление на Европа през първото тримесечие на 2022 година.

За сравнение в началото на тази година въглищните централи покриваха 9% от търсенето на електроенергия. Този дял днес е 11 на сто, допълва още WSJ.

Но засега ЕС изостава от САЩ, където поне 20% от необходимата енергия се осигурява от въглищни централи през 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 2 години
Е па голяма работа, нали края на декември Германия спира 3 реактора 1000+ мвата, въглища има за всички, важното е да се дават едни субсидии за електрички да е доволна Грета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
що за щуротии пишете Газа поскъва ,а какво въглищата не ,те поевтиняват така ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още