IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" може да заработи най-рано през март 2022 г.?

Германия спря процедурата по сертифициране на проекта

18:35 | 17.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Замразената процедура по сертифициране на "Северен поток 2" означава, че газопроводът ще може да заработи най-рано през март 2022 година, коментират източници от германското правителство пред Ройтерс.

Преди ден стана ясно, че Берлин ще изчака регистрираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG да изпълни своите задължения - да основе дъщерна компания, която да отговаря на изискванията в германското законодателство. Новата компания трябва да докаже, че е независима и има достатъчно средства, за да управлява дейността на "Северен поток 2". Едва след това процедурата по сертифициране ще продължи.

Германските власти започнаха да оценяват документацията на проекта в началото на септември и тогава очакванията бяха, че газопроводът ще има разрешение да заработи до края на януари 2022 г.

Изненадващо за мнозина обаче последва спиране на процедурата, което изпрати цената на природния газ близо до психологическите 100 евро за мегаватчас.

Германският мрежови регулатор е поискал още "Газпром" да спазва германските и европейските закони и е предупредил компанията относно незаконна търговия с природен газ.

Русия обеща още газ за Европа, след като заработи "Северен поток 2", припомня анализаторът Ханс Кьоних от Aurora. "Но има свободен капацитет за пренос през Беларус и Украйна", посочва още той. "Газпром" обаче отказа да участва в търгове за разпределение на допълнителен капацитет през Украйна, макар че в момента ползва пълния договорен капацитет за преноса на газ към Европа.

От месеци "Газпром" не организира търгове и през своята електронна платформа за търговия с природен газ.

Решението на регулатора да спре сертифицирането на "Северен поток 2" показва независимостта на институцията въпреки натиска за бързо одобрение. Според Ханс Кьоних в Русия например подобно решение може да бъде взето само от политическите лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
предполагам, че дотогава САЩ е компенсират с втечнен газ, на същите цени, като на руския, че на Европа и трябва топлинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Колкото по-малко ресурси изнася мада Раша за своите врагове, толкова по-добре за едните и другите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
да не втаса газчицата в него ... нали го напълниха ... :))) ... като кисело зеле , а дядя вова ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още