IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изпраща помощ за 700 хил. евро на мигрантите по границата с Беларус

От Лукашенко зависи да спре преднамерено създадената криза, заяви Урсула фон дер Лайен

22:35 | 17.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

ЕС съобщи, че ще изпрати храни, одяла и друга помощ на стойност 700 хил. евро на мигрантите по границата с Беларус след критики, че не прави нищо, за да помогне на хиляди хора, блокирани в мразовита гора от спора между изтока и запада, пише Ройтерс.

В знак за спешните действия на Европа за разрешаване на изкуствена според нея гранична криза, създадена от Минск, германският канцлер Ангела Меркел говори в сряда по телефона за втори път през последните три дни с беларуския президент Александър Лукашенко.

Ден след като полски гранични стражи използваха водни оръдия срещу мигранти, които ги замеряха с камъни, положението по границата изглежда се успокоява. Полски и беларуски гранични стражи съобщиха, че около 2000 мигранти се намират точно до оградата по границата.

Помощта беше обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви също, че от Лукашенко зависи да спре кризата, която според Европа той е създал преднамерено.

„Готови сме да направим повече. Но беларуският режим трябва да спре да примамва хора и да излага живота им на риск“, изтъкна тя.

ЕС твърди, че Минск е придвижил хиляди мигранти от Близкия изток, за да ги накара да преминат незаконно границата към блока, и по този начин да подложи на натиск Европа като ответна мярка за наложените санкции срещу Беларус заради злоупотреби с човешки права.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви пред полското държавно радио, че кризата по границата вероятно ще продължи с месеци. „Трябва да се подготвим, че тази ситуация по беларуската граница няма да се разреши бързо“, изтъкна той.

ЕС включи Лукашенко и десетки други беларуски държавни представители в черен списък и въведе икономически санкции върху търговията заради смазването на протести след изборите миналата година. Сега съюзът разширява санкциите към авиокомпании и туроператори, участващи в „трафика на хора“, които са причина за граничната криза.
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също може да спре инвестициите в Беларус, съобщи запознат източник пред Ройтерс. Към момента банката има 914 млн. евро в проекти там.

Полицията в Германия, която е топ дестинация за имигрантите след достигането им до ЕС, съобщава, че са регистрирани 9549 незаконни влизания от Беларус през Полша тази година. Данните показват колко внезапно е възникнал проблемът, като между януари и юли са отчетени само 26 подобни случая, а докато през август те нарастват до 474, а през октомври – до 5285.

ЕС затегна контрола по външните си граници и плати на страни като Турция да приемат мигранти и да ги спират по миграционните им маршрути в Либия и други държави. Правозащитни организации критикуват рестриктивната тактика на съюза, като отбелязват, че тя задълбочава страданието на хората. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
От Лукашенко зависи да спре преднамерено създадената криза, заяви Урсула фон дер Лайен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още